KARBANÁTKY S CITRÓNOVOU KŮROU, ZÁZVOREM A ŠAFRÁNEM

V současných receptech najdete v karbanátkách především česnek a majoránku, což je samozřejmě dobré, ale dříve se dělaly spíše s citronovou kůrou, po ktzeré jsou krásně svěží a chutnají zase jinak. Pro mě líp. Já bych je totiž vůbec nedělala, kdyby je děti tak nezbožňovaly.

Různé sekanice a masové šišky mají u nás stovky let dlouhou tradici a narazíte na ně už v kuchařských spisech z 15.století. Pojem KARBANATA, z kterého vycházejí dnešní karbanátky, jsem našla až v rukopisné knize kuchařské šlechtické z roku 1645, kde již tenkrát do nich přidávali LIMOUNY, dnes nazývané citrony, a ještě šafrán, zázvor, pepř. Karbanata se nepekla, ale dusila a tento postup jsem našla i u Sandtnerové. A tak jsem fúzí receptů starých skoro 400 let a 100 let vytvořila něco nového. 

INGREDIENCE:

250 G TELECÍHO MASA

250 G VEPŘOVÉHO RAMÉNKA

40 G ANGLICKÉ SLANINY

40 G HOUSKY

30 G ŠALOTKY NEBO CIBULE

20 G HLADKÉ MOUKY

½ CITRONU

½ LŽIČKA ZÁZVORU, ŠAFRÁNU

2 VEJCE

3 LŽÍCE BÍLÉHO VÍNA DON JACOBO ECOLOGICO

3 LŽÍCE HOVĚZÍHO VÝVARU 

2 LŽÍCE KDOULOVÉHO OCTU GÖLLES

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Umleté maso okořeňte, přidejte na velmi jemno nakrájenou cibuli, kůru a šťávu z citronu, ve vodě namočenou a vymačkanou pokrájenou housku, nakrájenou slaninu, vejce, sůl, vše promíchejte a vytvořte kulaté karbanátky. Do pekáče, který můžete umístit na plotnu nalijte víno, ocet, vývar a když je rozpálený, vložte do něj karbanátky. Po 15 minutách je poprašte moukou a otočte, poté je opět po 15 minutách poprašte, otočte a nechte dalších 20-30 minut dusit. Pokud se bude tekutina moc rychle odpařovat, přilijte ještě ve stejném poměru víno a vývar. Jen kdyby to bylo již těsně před koncem dušení, přilívejte již jen vývar. Víno by se nestihlo zredukovat. Když vám na konci vaření zůstane trochu šťávy, můžete jí přelít přes karbanátky.