Naše švestka letos nic moc neurodila, a tak nezbývá nic jiného, než je kupovat na trhu. Mám je tak ráda, že bez nich se obejít nemůžu, ale řeknu vám, sehnat dobré švestky vůbec není jednoduché. Povětšinou všude vidím pološvestky, které mi moc nechutnají. A když už vidím švestky, nemají jemně ojíněný bělavý povrch, který je znakem čerstvosti a zralosti. Na švestkový koláč s mákem dle Sandtnerové, jsem si myslela už na dovolené a jeho pečení nemělo odkladu, a tak jsem tedy koupila alespoň pološvestky a pustila se do něj. Já mám svůj ustálený recept na kynuté těsto, který používám téměř všude, a tak jsem se těšila na vyzkoušení jiného. Mám radost, že i v celozrnné podobě se povedl, jen ho ještě zopakuji, až seženu pravé švestky.
INGREDIENCE:
250 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
30 G CUKRU MUSCOVADO
20 G DROŽDÍ
120 ML MLÉKA
60 G MÁSLA (+20 G NA POKAPÁNÍ ŠVESTEK)
CITRÓNOVÁ KŮRA
¼ LŽIČKY VANILKY
2 ŽLOUTKY
200 – 300 G ŠVESTEK
30 G MÁKU
30 G CUKRU RAPADURA
SŮL
POSTUP:
Droždí rozdrolte do mísy, zasypte cukrem muscovado a zalijte ½ vlažného mléka. Přibližně po 10 minutách vznikne kvásek, do kterého prosejte mouku, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku a zalijte zbytkem vlažného mléka s jedním rozmíchaným žloutkem, rozpuštěným máslem a solí.
Vypracujte měkké lesklé těsto, které nechte zhruba hodinu kynout. Z vykynutého těsta vyválejte 1 cm silnou placku, přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a nechte chvíli dokynout.
Rozpulte a vypeckujte si švestky, které poklaďte řeznou plochou vzhůru na koláč. Posypte mákem smíchaným s rapadurou a pokapte máslem. Dejte do trouby vyhřáté na 180°C péct přibližně půl hodiny.