Černý rybíz u nás na zahrádce vždycky zbude. Chodím na něj totiž jenom já, a i když je to téměř každý den, sama ho sníst nezvládnu. Zajímavé je, že jakmile z něj udělám marmeládu, je o něj daleko větší zájem. Letos jsem ho zpracovala na poslední chvíli, když už plody byly na vrcholu zralosti. Naštěstí jsem to stihla ještě před odjezdem na dovolenou. Pak už by z nich nebylo nic. A to by byla velká škoda, protože černý rybíz obsahuje stejně vitamínu C jako citrón. Proto vždy dělám pár skleniček zastudena a zbytek klasickým postupem. Do obou marmelád používám cukr Muscovado, který má velmi jemnou strukturu a k černému rybízu se hodí jeho výrazná chuť cukrové třtiny připomínající karamel.
Na marmeládu za studena stačí ve stejném poměru rozmixovat bobule černého rybízu a cukr muscovado, vzniklou směs přelít do sterilizovaných skleniček a pak uchovávat v chladu.
Tepelně upravenou marmeládu dělám následujícím postupem.
INGREDIENCE:
INGREDIENCE:
1 KG ČERNÉHO RYBÍZU
600 G CUKRU MUSCOVADO
POSTUP:
Obraný černý rybíz zbavte stopek a propláchněte studenou vodou. Bobule nemusíte pasírovat, stačí je rozmixovat stolním nebo tyčovým mixérem. Směs přelijte do hrnce se širokým dnem, přimíchejte cukr a na nízkém plameni vařte přibližně hodinu. Marmeláda vám krásně zhoustne i bez přidání pektinu.
Ještě horkou marmeládu přendejte do sterilizovaných skleniček, otočte dnem vzhůru a nechte takto stát do druhého dne. Poté můžete uskladnit na chladném, temném místě.