Dneska s vámi sdílím přibližně 500 let starý recept na omáčku k rybám. Ano, ano, neupsala jsem se. Recept pochází z 15. století z nejstarší české rukopisné sbírky kuchařských návodů, která byla přiložena ke knížkám o moru. Říkala jsem si, že by uvedené ingredience spolu mohly fungovat i dnes…a taky že jo. Jakubovi omáčka moc chutnala a několikrát se mě nevěřícně ptal, jak že je recept starý. Jako rybu jsem zvolila lososa, který se v tomto období v Čechách ještě nejspíš nejedl, ale mě se díky povaze svého masa k omáčce hodil nejlíp. Z originálního receptu jsem vynechala jen cukr.
INGREDIENCE:
1 LŽÍCE STROUHANKY
200 ML RŮŽOVÉHO VÍNA JASCI & MARCHESANI CERASUOLO D’ABRUZZO
50 ML JABLEČNÉHO BLASÁMOVÉHO OCTU GÖLLES
40 G ROZINEK
1/2 LŽIČKY STROUHANÉHO ZÁZVORU
6 LÍSTKŮ ŠALVĚJE
SŮL
POSTUP:
Strouhanku nasucho opražte na pánvi, přihoďte rozinky a posléze přilejte víno, které nechte zredukovat. Po 5 minutách přilejte ocet, najemno nastrouhaný zázvor a přidejte nadrobno pokrájené lístky šalvěje. Osolte a nechte ještě krátce povařit.
Omáčku přelijte přes upečeného lososa.