Můj muž mi dlouho tvrdil, že nemá rád bublaninu. Peču tedy během léta převážně kynutý táč, na který můžete použít rybíz, meruňky nebo švestky, zasypat pořádně drobenkou a takhle dělat jeden za druhým, protože je tak dobrý, že celý plech zmizí za 24 hodin. No jo, ale co s třešněmi a višněmi, že? Pátrala jsem po nějakém jiném bublaninovém těstě, které není tak dusivé a nemá nudnou chuť, a natrefila jsem na zajímavý recept opět v kuchařce Sandtnerové. V těstě není ani mouka, ani máslo nebo kypřící prášek, ale strouhanka a vajíčka. S pochybnostmi jsem se pustila do pečení a než jsem vám stačila sepsat recept, už jsem ho dělala podruhé, protože Jakub záhy přinesl višně a že ať ho upeču hned ještě jednou. Tak dobrý je!!!
INGREDIENCE:
140 G CUKRU (já dala půl na půl březový a muscovado)
4 VAJÍČKA
KŮRA Z JEDNOHO BIO CITRÓNU
½ LŽIČKY VANILKY
3 LŽÍCE GRAND MARNIER (není v originálním receptu, ale je to s ním výborné)
140 G MANDLÍ
60 G STROUHANKY (+na vysypání)
MÁSLO NA VYMAZÁNÍ FORMY
300-350 G TŘEŠNÍ NEBO VIŠNÍ
POSTUP:
Cukr se žloutky vyšlehejte do nadýchané pěny. Přidejte citrónovou kůru, vanilku, najemno namleté mandle, strouhanku, Grand Marnier a promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a přimíchejte ho opatrně k těstu. Pekáček nebo dortovou formu vymažte máslem, vysypte strouhankou a těsto tam přelijte. Poklaďte vypeckovanými třešněmi nebo višněmi a dejte přibližně na 35 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C, dokud bublanina nezrůžoví.