Jahodovou kaši z trávnic vám sem dávám spíše pro pobavení, než že bych očekávala, že si ji někdo doma připravíte. I když si ji dokážu představit servírovanou ráno do postele po noci plné vášni i se sklenkou dobrého vína. Když jsem recepturu ve sborníku kuchařských receptů šlechtických ze 17.století pročítala, musela jsem se pousmát třem ingrediencím, z kterých se vařila: žemle, sladké víno, jahody. Hned se mi totiž vybavila slova mé kamarádky, která v Čechách vybudovala velmi známou značku šampaňského, že k víkendovému ránu plné romantiky patří bílé pečivo, šampaňské a jahody. Tehdy jsem se podivovala nad kombinací pečiva a šampaňského, ale prý to obzvlášť po ránu člověka krásně naladí. Určitě tehdy nemyslela, aby se z těchto ingrediencí připravila kaše, ale třeba odtud pochází inspirace, která se po generace předává dál. V receptu není uvedeno šampaňské, ale sladké víno, tak jsem vybrala to nejlepší, jaké znám. Je to Bera Moscato d’Asti DOCG, které se jako vůbec jediný muškát vyrábí přírodním kvašením pomocí vlastních kvasinek a není do něj přidáván žádný cukr. Má lahodnou, svěží chuť bohaté struktury s příjemnou kyselinkou vyvažující sladkost, jemným přetrvávajícím perlením a dlouhým voňavým závěrem. Kdo máte rád sladké víno, tohle si určitě zamilujete. Seženete ho v karlínské prodejně ve Warehouse #1 nebo v jejich eshopu.
Jahody z trávnic jsou lesní jahody, tak pokud jich máte dostatek a kaši chcete vyzkoušet, použijte především je. Případně jich k zahradním jahodám přihoďte alespoň pár. Kaše je však dobrá i pouze ze zahradních jahod.
INGREDIENCE:
4 PLÁTKY SUCHÉ BÍLE BAGETY
8-10 LŽIC VÍNA BERA MOSCATO D’ASTI
10 STŘEDNĚ VELKÝCH JAHOD A HRST LESNÍCH JAHOD
POSTUP:
Plátky baget namočte do vína a nechte změknout. Přemístěte do mixovací mísy, přidejte očistěné a omyté jahody a rozmixujte do hladka. Servírujte určitě v nějaké krásné mističce, ozdobené jahodou a se skleničkou sladkého vína.