Když jsem listovala mým novým úlovkem, Kuchařskou knihou z roku 1907, a vytanula mi před očima šťovíková polévka, musela jsem se do ní hned pustit. Naštěstí šťovík teď lze lehce koupit na trzích, takže nic nebránilo v cestě. Polévka je nejen rychlá a snadná, ale i si krásně zachovala výraznou šťovíkovou chuť, tak věřím, že všichni milovníci téhle nevšední listové zeleniny recept ocení.
INGREDIENCE:
SVAZEK ŠŤOVÍKU
2 ŠALOTKY
1L HOVĚZÍHO VÝVARU
100 ML SMETANY NA VAŘENÍ
1 LŽÍCE GHÍ NEBO OLIVOVÝ OLEJ
1 LŽÍCE ŠPALDOVÉ HLADKÉ MOUKY
SŮL, ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ
POSTUP:
Nakrájenou cibulku dejte lehce osmahnout na ghí a až zesklovatí přidejte opraný šťovík. Chvíli duste a když šťovík trochu změkne, zalijte ho hovězím vývarem, osolte, opepřete a nechte přibližně půl hodiny povařit. Ponorným mixérem rozmixujte šťovík s vývarem do hladka. Ve smetaně rozmíchejte mouku, tak aby tam nebyly hrudky a polévku zalijte. Nechte krátce povařit a až polévka trochu zhoustne odstavte z plotny. Na taliří můžete polévku ještě dozdobit proužkem smetany.