INGREDIENCE NA ROZKVAS:
1 LŽÍCE KVÁSKU
100 G ŠPALDOVÉ NEBO PŠENIČNÉ HLADKÉ MOUKY
100 G VODY
INGREDIENCE NA TĚSTO:
350 G HLADKÉ MOUKY (PŮL NA PŮL ŠPALDOVÁ A CELOZRNNÁ PŠENIČNÁ)
100 ML VODY
6 LŽIC OLIVOVÉHO OLEJE
2 LŽIČKY SOLI
INGREDIENCE NA OZDOBU:
RAJČATOVÁ OMÁČKA (SUGO)
STROUHANÁ MOZZARELLA
NAKRÁJENÁ RAJČATA
ANČOVIČKY (nemusí být)
BAZALKA, RUKOLA NEBO JINÉ BYLINKY
POSTUP:
Nejprve si připravte rozkvas. Smíchejte kvásek, mouku, vodu a nechte 8-10 hodin v přikryté nádobě stát v chladnější místnosti. Poté k rozkvasu přimíchejte ostatní ingredience a v robotu hněťte 5 minut. Těsto by se mělo po chvilce začít odlepovat od stěn mísy robotu, ale bude pořád celkem lepivé. Zpracované těsto nechte v míse, přikryjte a dejte rovnou do lednice a nechte pomalu kynout ideálně 24 hodin. Těsto je možné použít již po 12 hodinách anebo ho nechat v lednici i dva dny. Pizza bude i tak dobrá, ale po mých pokusech se mi zdála nejlepší po jednom dni kynutí.
Troubu rozehřejte na 250 °C a pusťte se do zpracování těsta. Pomoučněte si vál nebo kámen, rozdělte těsto na dva bochánky a každý zpracovávejte tak, aby z něho vznikl kruh. Těsto nejdříve rozplácněte dlaní a potom postupně hranou dlaně vytahujte od středu k okrajům. Okraje pak můžete na závěr ještě dotvarovat a trochu zvednout. Pizzu kromě okrajů pomažte sugem, posypte strouhanou mozzarellou, obložte krájenými rajčaty a ančovičkami. Dejte péct na 5-7 minut do trouby.
Až po vyndání z trouby pizzu ozdobte bylinkami nebo jinými bylinkami, případně před servírováním rovnou předkrájejte na šest dílků.