Brabantské cukroví neb dortíčky jsou celkem známé, ale dort? Zajímalo by mě, zda byl první dort anebo cukroví a také zda jméno vzešlo z již neexistujícího Brabantského vévodství, které se nacházelo na současném území Holandska a Belgie, nebo zda se tak třeba jmenoval nějaký cukrář??? Na jeho recepturu jsem narazila v mé milé Sandtnerce a přišlo mi zajímavé, že v něm není použit žádný krém. Byla jsem moc zvědavá, jak bude držet pohromadě a samozřejmě jak bude chutnat. Na internetu jsme našla jen jediný recept na tento dort, a to doslovně opsaný z kuchařky Sandtnerové a jinak žádná zmínka. O to více mě lákal vyzkoušet. První den po zakrojení mě až tak neoslnil. Zhodnotila bych ho pouze jako dobrý, ale čím více se proležel, tím byl chutnější a poslední kousek byl opravdu výtečný. Sandtnerová psala, že dort dlouho vydrží, a tak jsme si s kamarádkou řekly, že ho schovám a vyndám za měsíc a pak znovu ochutnáme. Jak myslíte, že to dopadlo? Do týdne byl pryč.
INGREDIENCE NA KORPUS:
280 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
140 G CUKRU MUSCOVADO
140 G LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ NEBO MANDLÍ
280 G MÁSLA
1 LŽÍCE SKOŘICE
100 G ANGROŠTOVÉ ZAVAŘENINY
100 G MALINOVÉ NEB RYBÍZOVÉ ZAVAŘENINY
100 G MERUŇKOVÉ ZAVAŘENINY
INGREDIENCE NA CITRÓNOVOU POLEVU:
250 G MOUČKOVÉHO CUKRU
1 LŽÍCE HORKÉ VODY
2 LŽIČKY CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY
POSTUP:
Nejprve na pánvi nebo krátce v troubě při 180 °C opražte neloupané ořechy a poté je namelte. Dejte pozor, ať se vám nepřipálí, jinak by měly hořkou chuť. Do hladké mouky, cukru, mletých oříšků rozsekejte máslo, přidejte skořici a vypracujte na vále v křehké těsto.
Z těsta vyválejte tři placky, z kterých dortovou formou vykrojte stejné kruhy a opatrně přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máte v oblibě vyšší dorty, můžete vytvořit 4 placky a z nich 4 menší kruhy.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 35-40 minut. Záleží na tloušťce placek, proto míru upečení průběžně kontrolujte. Každou vychladlou placku potřete jinou zavařeninou, avšak na svrchní dejte meruňkovou.
Citrónovou polevu připravíte jednoduše smícháním a třením všech ingrediencí, dokud nezačne houstnout. Poté ji nalejte na svrchní placku a nechte dort dobře proležet. Nejlépe chutná po 3-5 dnech.
Dort můžete ozdobit například jedlými květy. Bez obav můžete použít pivoňku lékařskou nebo křovitou, všechny druhy růží, šeřík obecný nebo jiřinu zahradní.