Cibulové chutney má u nás již pevné místo a jakmile dochází, pouštím se rychle do jeho výroby, protože ke grilovanému masu nebo i sýrům je nepřekonatelné. Tedy jsem si myslela, dokud jsem se letos nepustila do výroby rebarborového. Rebarbora dodá čatní větší nakyslost a také dokáže vzbudit zvědavost, pokud ho někomu naservírujete a hned neprozradíte, z čeho je vyrobené. Období grilování už začíná a sezóna rebarbory ještě zdaleka nekončí, tak si můžete vyzkoušet pár skleniček vyrobit.
INGREDIENCE:
1 KG REBARBORY
500 G ČERVENÉ CIBULE
300 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
100 ML JAVOROVÉHO SIRUPU
120 ML JUSTINO’S MADEIRA FINE RICH 3 YR
120 ML GÖLLES JABLEČNÝ BALSÁMOVÝ OCET
140 G KOMPOTOVANÉ BRUSINKY
150 G FÍKOVÉ PASTY
2 LŽIČKY ČERVENÉHO KARI
1 LŽIČKA STROUHANÉHO ZÁZVORU
1 LŽÍCE SOLI
OLIVOVÝ OLEJ
POSTUP:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky a ve větším hrnci na olivovém oleji pomalu restujte, dokud částečně nezkaramelizuje. Poté zalejte madeirou a až se víno zredukujte, přidejte cukr, sirup, brusinky, fíkovou pastu nebo najemno nakrájené fíky, kari, zázvor, sůl a vše zalijte octem. Vařte na mírném plameni za občasné promíchání 20 minut. Přidejte na kostičky nakrájenou rebarboru a vařte dalších 20 minut, dokud chutney nezhoustne. Plňte do sterilizovaných skleniček a nechte 2-3 týdny odležet.