Já se letos dala s velkou vervou do kváskového pečení, takže i mazanec bude poprvé z kvásku. Věřte, že jsem se zpočátku s kváskem dost nazlobila, tak věřím, že se vám podle mého receptu podaří. Nicméně vždy je to stejně o zkušenosti a rozpoznání v jaké kondici je kvásek, zda má těsto správnou konzistenci, jak je nakynuté a tak dále, takže to chce do toho jít s odhodláním a nebýt zklamán pokud to hned nevyjde. Sepsala jsem o kváskovém pečení všechny mé postřehy a dala je do rubriky blog-články, takže se případně můžete řádně připravit. A pokud se do kváskového pečení teprve odhodláváte a nechce se vám nic riskovat, upečte mazanec s droždím.

INGREDIENCE NA ROZKVAS:

1 LŽÍCE ŠPALDOVÉHO KVÁSKU

150 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

100 G VLAŽNÉ VODY

Kvásek na rozkvas můžete použít i žitný nebo pšeničný. Já si pěstuji speciálně kvásek špaldový, protože se špaldou ráda a často peču a mám pocit, že je sladké pečivo s ním lepší. Spousta domácích pekařů, ale peče s jakýmkoliv kváskem. Je to na vás, si vyzkoušet, co vám vyhovuje. Rady ohledně kváskování najdete v článku Základy kváskování.

INGREDIENCE NA TĚSTO:

300 G ŠPALDOVÉ MOUKY

80 G SVĚTLÉHO TŘTINOVÉHO CUKRU 

70 G MLÉKA

80 G MÁSLA

2 ŽLOUTKY (+1 navíc na potření)

2 VANILKOVÉ CUKRY

KŮRA Z JEDNOHO CITRÓNU

ŠPETKA SOLI

70 G ROZINEK

50-70 ML RUMU DIPLOMÁTICO RESERVA EXCLUSIVA

HRST MANDLOVÝCH LUPÍNKŮ

POSTUP:

Nejlépe večer před pečením namočte rozinky do kvalitního rumu a připravte si rozkvas. Smíchejte lžíci kvásku s moukou a vlažnou vodou a nechte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě kvasit do druhého dne.  Ráno, přibližně za 8 hodin, přemístěte rozkvas do mísy robota a smíchejte s moukou, cukrem, žloutky a mlékem. Dejte mísu do robota a nechte na pomalé otáčky hníst 5 minut. Až poté přidejte úplně změklé máslo, vanilku, citrónovou kůru a sůl. Nechte robota pracovat dalších 10 minut. Dobře prohnětené těsto se odlepuje lehce od stěn misky a když s ním začnete pracovat nepřilepuje se vám příliš na ruce. Nakonec do těsta přidejte okapané rozinky

Misku s těstem přikryjte a nechte kynout 3-4 hodiny v teplé místnosti. Během té doby těsto alespoň 2x popřekládejte. Po nakynutí těsta ho stočte do bochánku a nechte kynout na plechu vyloženým pečícím papírem pod velkou miskou opět 3-4 hodiny.

Na závěr mazanec potřete žloutkem s kapkou mléka, posypte plátky mandlí a nařízněte na povrchu do tvaru kříže. Troubu předehřejte na 210 °C a umístěte do trouby ještě další plech na který nalijte 150 ml vody. Dejte do trouby plech s mazancem a pečte při této teplotě 10 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 40-50 minut.

Horký mazanec nechte vychladnout zabalený v utěrce.