Věděli jste, že brokolice se řadí mezi moderní zeleninu a že trvalo 100 let, než se přišlo na to, jaký má velký přínos pro naše zdraví? Je významným zdrojem hořčíku, vitamínu C, draslíku, snižuje nebezpečné volné radikály a podílí se na obnově sliznic. Snažím se jí zařazovat do jídelníčku alespoň jednou týdně, a to nejen pro její benefity, ale protože nám opravdu chutná. Kupuji rovnou vždy dvě, protože nejméně půlka se sní syrová a zbytek pak zpracuji tepelně. Pokud jste také milovníci brokolice, můžete mrknou ke mně na blog na recepty s ní. Tento je již šestý. Když zadáte do vyhledávače na pravé straně brokolice, všechny vám vyjedou.
Pokud zrovna nemusíte tofu, můžete místo něj použít klasickou slaninu a kdybyste chtěli ještě zdravější verzi, tak místo smetany použijte mandlové mléko a máslo se strouhankou můžete vynechat. Zkoušela jsem i tuto téměř veganskou variantu, která sice byla dobrá, ale musím přiznat, že v podání uvedeném níže je o něco chutnější.
INGREDIENCE:
1 BROKOLICE
100 G UZENÉHO TEMPEHU
250 ML SMETANY NA VAŘENÍ
100 G PARMAZÁNU
3 LŽÍCE STROUHANKY
100 G UVAŘENÉ QUINOY
40 G MÁSLA
KŮRA A ŠŤÁVA Z 1 BIO CITRÓNU
SŮL, PEPŘ
POSTUP:
Nejprve si uvařte dle návodu na obalu quinou. Troubu rozehřejte na 180 °C. Omytou brokolici rozeberte na menší růžičky a vyskládejte je do máslem vymazané zapékací misky. Osolte je a opepřete. Poté posypte na kostičky nakrájeným uzeným tofu, uvařenou quinou a nastrouhaným parmazánem. Smetanu smíchejte s citrónem a nastrouhanou citrónovou kůrou a přelijte brokolici. Na závěr posypte směs strouhankou a navrch poklaďte plátky másla. Dejte péct do trouby na 25-30 minut, dokud povrch nezezlátne.