V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1845 jsem našla mezi postními jídly recept na Karbanátky a klobásky z kapra. Vůbec jsem si nemohla vzpomenout, jestli jsem vůbec někdy rybí karbanátky jedla, ale chuť jsem na ně dostala obrovskou. Jen se mi nechtělo do kapra, jelikož má spoustu kostí, a tak jsem nakombinovala mečouna a halibuta. Mečoun má maso spíše pevné a zároveň křehké, halibut naopak tučnější, tak se dohromady pěkně doplňovaly. Když vaříte podle Rettigové, je to docela zábava, při které musíte recept dotvořit sami. Většinou nejsou uvedeny poměry, a i v postupu se musíte občas dovtípit, jak to vlastně udělat.
No, řekněte sami dle tohoto úvodu: „Vezmi kapra, trhni ho, hlavu uřízni, ostatní maso vyřezej pěkně od kůže a vyber všecky kůstky, pak drobince ho usekej, dej k tomu několik stroužků česneku, trochu majoránky, drobně pokrájené citrónové kůry, trochu zelené petružele, trochu květu, 4 míchané vejce a dobře to vše ještě usekej.“
Recept ve srozumitelnější formě a s vyzkoušenou gramáží máte zde.
INGREDIENCE:
250 G MEČOUNA
250 G HALIBUTA
4 VEJCE
2 STROUŽKY ČESNEKU
KŮRA Z JEDNOHO BIO CITRÓNU
1 LŽÍCE MAJORÁNKY NEBO TYMIÁNU
1 LŽÍCE HLADKOLISTÉ PETŘŽELE
½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU
SŮL, PEPŘ
1 KVÁSKOVÁ HOUSKA
DOMÁCÍ STROUHANKA
OLEJ NA SMAŽENÍ
POSTUP:
Nejprve si pokrájejte housky na kostičky a dejte namočit do vody. Obě rybí masa omyjte, osušte a nakrájejte na drobnější kousky. Dejte do mísy a přidejte rozkvedlané vejce, prolisované stroužky česneku, nastrouhanou kůru z citrónu, bylinky, muškátový oříšek, sůl, pepř. Z nakrájené housky vymačkejte vodu a přidejte ji ke směsi. Vše důkladně promíchejte, tak aby se ingredience dobře propojily.
Ze směsi tvarujte placičky, trochu menší než dlaň a obalujte ve strouhance. V karbanátcích je již dost vajíček, tak vám bude strouhanka na jejich povrchu dobře držet.
Smažte na středně rozpálené pánvi a na kvalitním oleji určeném ke smažení z obou stran. Podávejte s bramborami a nebo se salátem s quinou nebo s jinou vaší oblíbenou přílohou.