LOSOS S GLAZUROU Z RUMU EQUIANO

V našich končinách používá většina lidí rumy spíše do sladkého pečení, ale v takovém Karibiku se běžně používá i na přípravu mas, ryb a mořských plodů. Psala jsem pro časopis Warehouse#1 článek o vaření s rumem a tak vzniklo pár nových zajímavých receptů, které mohou obohatit i vaší kuchyň. Tenhle recept je velmi jednoduchý a chuť opravdu netradiční, tak věřím, že zaujme nejen milovníky rumů. Většina alkoholu se během tepelné úpravy vypaří, ale pořád ho zůstane tolik, že bych jídlo neservírovala dětem.

INGREDIENCE:

4 FILETY LOSOSA BEZ KŮŽE

6 LŽIC SÓJOVÉ OMÁČKY SHOYU

6 LŽIC RUMU EQUIANO

6 LŽIC JAVOROVÉHO SIRUPU

5 LŽIČEK DIJONSKÉ HOŘČICE

3 LŽÍCE LIMETKOVÉ ŠŤÁVY

40 G ČERSTVÉHO ZÁZVORU

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL

POSTUP

Omyté a osušené filety lososa vložte do pekáčku nebo obdélníkové mísy a lehce posolte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. V malé misce pak smíchejte všechny ingredience na polevu – sójovou omáčku, rum, javorový sirup, hořčici, limetkovou šťávu a zázvor.

Nalijte polovinu glazury na filety z lososa, zkontrolujte, zda je obalený ze všech stran, zakryjte a nechte 15–30 minut marinovat. Poté rozpalte pánev, přidejte olivový olej a opékejte filety lososa na každé straně 4 minuty. Pokud nechcete lososa smažit na pánvi, můžete ho péct v troubě po dobu přibližně 15 minut. Glazura nebude tak zakaramelizovaná, ale chuťově bude losos stejně výborný.

Opečeného lososa přeneste na servírovací talíře. Zbývající marinádu nalijte do pánve a nechte na silném ohni bublat na 2 minuty, poté jím rybu ještě polejte. K takto upravenému lososu se výborně hodí brokolice, fazolky, hrášek a cokoliv z brambor, třeba i těch sladkých.