PRECLÍKY PODLE SANDTNEROVÉ

První postní neděli se lidově říká Liščí, Černá nebo Pučálka. Liščí podle lišky, která ten den poztrácela venku preclíky. Alespoň tak to maminky vyprávěly svým dětem. Samozřejmě je samy v noci pekly a pak brzo ráno, než se děti vzbudily je rozvěšovaly na stromy. Děti si je pak posbíraly a pěkně se pomodlily. Připravila jsem letos také svým holkám tohle překvapení. To bylo radosti. Řekla bych, že více než samotné preclíky je rozveselilo pobíhání po zahradě a hledání liščí nadílky. 

Během půstu se nosilo výhradně černé oblečení na znamení smutku kvůli postní újmě a jedla se pučálka, což je vyklíčený opražený hrách. Ten sem letos nezvládla nechat včas naklíčit, tak vám k němu něco napíšu až na přes rok.

INGREDIENCE:

300 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

20 G DROŽDÍ 

1 LŽÍCE CUKRU

120 ML MLÉKA

40 G MÁSLA

½ LŽIČKY SOLI

¼ LŽIČKY STROUHANÉHO ZÁZVORU (nebo sušeného)

KŮRA Z JEDNOHO BIO CITRÓNU

MÁK, KMÍN NEBO SEZAM NA POSYPÁNÍ

HRUBOZRNNÁ SŮL NA POSYPÁNÍ

POSTUP:

Nejprve si připravte kvásek. Rozdrolte do misky droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou lehce ohřátého mléka. Mléko by nemělo být moc horké, aby kvasnice nespálilo, ale zároveň ani moc studené, aby vůbec mohlo dojít k procesu kynutí. 

Pak si dejte rozehřát máslo a když je v tekutém stavu, tak ho přelijte do jiné nádobky, aby rychleji chladlo. Jak jste asi již pochopili kvasnice nemají rády příliš horké. 

Po 10 minutách se začne tvořit kvásek. Poznáte to podle bublin, které se tvoří na hladině. Přidávejte k němu postupně prosátou mouku, rozkvedlané vajíčko se špetkou soli, citrónovou kůru, zázvor a zchladlé máslo. Poté postupně přilévejte mléko a těsto pořádně promíchejte a to postupem, kdy dokola nadzvedáváte těsto ode dna nahoru. Těsto totiž potřebuje pořádně provzdušnit, aby kvasnice mohly dobře pracovat. Případně můžete těsto dát hníst do robota.

Po řádném zpracování těsta, posypte jeho povrch moukou, zakryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout. Těsto by v žádném případě nemělo být na průvanu nebo na sluníčku. Já ho vždy dávám na gauč nebo postele do polštářů. 

Vykynuté těsto nakrájejte na stejně velké kousky, udělejte tenké válečky, z kterých zatočte preclíky a nechte ještě chvíli kynout. Pak je vložte do kastrolu s vařící vodou, ale jen tolik, aby volně plovaly. Jakmile vyplovou, což zabere kolem 15-20 vteřin, vyndejte je na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozkvedlaným žloutkem a posypte mákem, kmínem nebo sezamem a solí. Troubu rozpalte na maximum (můžete až do teploty 250 °C) a zprudka je pečte do červena přibližně 10 minut.