Na kapustové pesto jsem přišla teprve nedávno, když jsem si četla, jak hodně je zdravá kapusta. Já mám moc ráda kapustičky na másle a tak mě zlákala představa transformovat tuto chuť do pesta, které má širší využití. Kapustové pesto se krásně hodí k těstovinám, ale třeba i na topinky doplněné kozím sýrem. Tak jsem si ho představovala v různých kombinacích, až jsem přišla na nápad, vytvořit batátové „sendviče“ proložené kapustovým pestem a fetou. Příprava byla snadná a výsledek vynikající!!!
INGREDIENCE NA BATÁTY:
3 VĚTŠÍ BATÁTY
3 LŽÍCE SEZAMOVÝCH SEMÍNEK
OLIVOVÝ OLEJ
100 G SÝRU FETA
SŮL, PŘÍPADNĚ KAJENSKÝ PEPŘ
INGREDIENCE NA PESTO:
2 STROUŽKY ČESNEKU
15 MALÝCH KAPUSTIČEK
100 G VLAŠSKÝCH NEBO PEKANOVÝCH OŘECHŮ
100 G NASTROUHANÉHO PARMAZÁNU
30 ML OLIVOVÉHO OLEJE
ŠŤÁVA Z JEDNOHO CITRÓNU
SŮL, PEPŘ
POSTUP:
Batáty oloupejte a podélně rozkrájejte na 2 centimetrové plátky. Potřete je olivovým olejem, posolte a obalte v sezamových semínkách. Vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte přibližně 20 minut. Nejjistější je po 20 minutách brambory zkontrolovat lehkým zapíchnutím vidličky do jejich středu, abyste zjistili, jak jsou měkké. Brambory byste neměli přepéct, jelikož by se vám potom rozpadaly a nemohli byste z nich vykouzlit alá sendvič.
Než se batáty upečou, vyrobte peseto. Oberte lístky z kapusty a pár si jich nechte stranou. Svrchní vyhoďte, pokud nevypadají dobře. Pokud trpíte nadýmáním doporučuji lístky 2 minuty povařit v otevřeném hrnci a pak zprudka zchladit ve studené vodě s ledem. Tak zůstanou křehké a krásně zelené, ale budou méně nadýmavé. V kuchyňském nebo ručním robotu v míse se sekáčkem rozmělněte ořechy na velmi jemno. Přidejte kapustové lístky, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, olej, citrónovou šťávu, sůl, pepř a dalším mixováním rozmělněte a promíchejte všechny ingredience. Zpracovávejte, dokud pesto nedosáhne požadované konzistence. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více citronu, soli, pepře, případně oleje.
Polovinu upečených batát naskládejte na talíř, pomažte hojně kapustových pestem, posypte rozdrobenou fetou, ozdobte lístky kapusty a přiklopte vždy druhou batátou.