HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ NA VÍNU MADEIRA

Mám tu pro vás další recept z proslulé Kuchařské školy od Marie B. Svobodové z roku 1894, ke kterému jsem musela přistoupit trochu kreativně, stejně jako k její ořechové polévce, aby postup byl jednodušší a výsledek stejně tak vynikající. Inspirovala jsem se především v ingrediencích, které by mě nenapadlo dát dohromady: hovězí maso, lanýže, citrónová kůra a víno z Madeiry. V originálním receptu je použito maso z kříže (květová špice), ale já, když jsem recept četla, jsem si představovala, jak dokonale bude Madeira ladit s pravou svíčkovou s krásně šťavnatým a křehkým masem, které je navíc velmi rychle připravené. Takže vznikl neplánovaný velmi sváteční oběd „na zkušenou“, který určitě při nějaké té opravdové slávě zopakuji. Pokud se rozhodnete použít květovou špici, tak jen budete muset nechat maso déle péct, ale výsledek bude zaručeně též skvělý. Místo lanýžů stačí použít mojí oblíbenou lanýžovou pastu ze španělských Edelikates a úžasnou Madeiru koupíte ve Warehouse#1.

INGREDIENCE:

3-4 STEAKY HOVĚZÍ SVÍČKOVÉ 4CM VYSOKÉ

250 ML SILNÉHO HOVĚZÍHO VÝVARU

150 ML VÍNA JUSTINO’S MADEIRA FINE RICH 3 Y.O.

50 G PROROSTLÉ SLANINY

1 LŽIČKA PASTY Z BÍLÝCH LANÝŽŮ

KŮRA Z 1 BIOCITRÓNU

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Předehřejte troubu na 200°C. Steaky svíčkové osolte, opepřete, zlehka potřete olivovým olejem a opékejte na rozpálené pánvi z každé strany přibližně 2 minuty. Maso přendejte do pekáčku a dejte na 8 minut péct do trouby. Mezitím dolejte na pánev trochu olivového oleje a dejte opékat slaninu. Když začne slanina hnědnout, tak ji vytáhněte a nalijte do pánve 100 ml Madeiry, kterou nechte zredukovat. Po chvíli přidejte vývar a nastrouhanou citrónovou kůru. Nechte na prudším plameni vařit přibližně 10 minut. Poté přidejte lžičku lanýžové pasty a přilijte zbytek Madeiry, promíchejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Vůbec nevadí, že se omáčka připravuje déle než steak, jelikož maso musí po vytažení z trouby stejně odpočívat v přikrytém pekáčku alespoň 10 minut. Kdybyste steak nenechali odpočinout a hned ho krájeli, vytekla by z něj veškerá šťáva. K masu můžete podávat brambory v jakékoliv podobě.