FERMENTOVÁ SALÁTOVÁ OKURKA VE SLANO-VINNÉM NÁLEVU

Všimli jste si, že s kvašenou zeleninou se roztrhl pytel? Není trendy bistra, kde by vám kousek domácího pikles nepřiložili k masu, vajíčkám, do housky nebo k jinému vychytanému pokrmu. Je to skvělé, protože fermentovaná zelenina má spoustu předností. Je přirozeným zdrojem vitaminu C, obsahuje bakterie mléčného kvašení, které podporují zdravou střevní mikroflóru, a tedy i dobré fungování naší imunity. Zelenina se fermentovala již ve starověkém Egyptě a recepty na ní najdete i v klasických kuchařkách Sandtnerové nebo Rettigové. Já však s pikles sváděla boj a jedla ho s nechutí jen proto, že je zdravé. Doma jsem se fermentovanou zeleninu rozhodla připravit, až když jsem zjistila, že část octu je možné nahradit vínem a celý nálev vyladit dle mého gusta. Teď si na zelenině pochutnávám a přemýšlím, co zkusím naložit příště. 

INGREDIENCE:

1-2 OKURKY

3 LŽÍCE KVALITNÍ SOLI BEZ JÓDU

1 LŽÍCE CUKRU

1 VĚTŠÍ ŠALOTKA

300 ML JABLEČNÉHO OCTU GÖLLES

370 ML BÍLÉHO VÍNA JASCI

250 ML PŘEVAŘENÉ VODY

2 LŽÍCE HOŘČIČNÝCH SEMÍNEK

1 LČÍCE SEMÍNEK KORIANDRU

1 CHILLI PAPRIČKA

6 SNÍTKŮ KOPRU

POSTUP:

Omytou okurku i se slupkou nakrájejte na velmi tenké plátky. Nejlépe je vytvoříte pomocí struhadla. Cibuli oloupejte, z chilli papričky odstraňte semínka a obé pokrájejte na kolečka. Kopr pořádně operte a rozdělte na menší snítky.

Připravte si sterilizované skleněné nádoby o celkovém objemu 1L. V jiné nádobě smíchejte sůl, cukr, ocet, bílé víno, hořčičná a koriandrová semínka a protřepávejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí, poté přidejte do roztoku vodu. Nakrájenou okurku napěchujte do sklenice, zastrčte mezi kolečka cibuli, chilli papričky, snítky kopru a zalijte roztokem tak, aby zelenina byla kompletně ponořená.

Nyní zeleninu zatižte jinou dobře padnoucí nádobou tak, aby byla zelenina stlačená u dna a do nádoby nešel zbytečně vzduch. Pro zatížení můžete použít talířek, na který umístíte vyvařený kámen nebo zavařovací sklenici naplněnou vodou. Případně si můžete pořídit mini kvašák, který vám celou přípravu usnadní.

Takto zatíženou zeleninu nechte pracovat při teplotě kolem 20 °C přibližně týden. Poté sklenici uzavřete a přemístěte do lednice. Chlad postupně zastaví kvasný proces.

V lednici vám fermentovaná zelenina vydrží několik týdnů.