Siven americký sice není původně evropská ryba, ale vyskytuje se u nás již od 19. století. Tato dravá sladkovodní ryba patří do čeledi lososovitých a je křížencem mezi pstruhem a lososem. Má podobně jako losos růžově zbarvené maso a s pstruhem si je zase podobná v chuti. Siven můžete grilovat, smažit nebo péct a úplně stačí ho ochutit jen bylinkami, solí a citrónem. Rozhodně doporučuji dochucovat spíše méně než více, abyste nepřehlušili jeho jemnou lahůdkovou chuť. Klidně však můžete zkusit trochu výraznější přílohu. Mě se osvědčila kombinace šťouchaných brambor s celerem a s pastou Arotz z bílých lanýžů z E-delikatesy. Tahle příloha byla tak výtečná, že ji budeme mít na talíři určitě častěji. No, a jak jste již ode mne párkrát slyšeli, růžové k růžovému, takže můžete zkusit buď víno Musella Drago Rose anebo Chatêua Roquefort Corail obé z obchodu Warehouse#1.
INGREDIENCE:
2 SIVEN AMERICKÝ
PÁR SNÍTKŮ CITRÓNOVÉHO TYMIÁNU
SŮL, PEPŘ
OLIVOVOVÝ OLEJ
500 G BRAMBOR
600 G CELERU
80 G MÁSLA
1-2 LŽIČKY AROTZ PASTY Z BÍLÝCH LANÝŽŮ
HLADKOLISTÁ PETRŽEL
POSTUP:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Sivena opláchněte studenou vodou a pořádně osušte papírovou utěrkou. Rybu položte na plech vyložený pečícím papírem. Vnitřek břišní dutiny osolte, opepřete a vyložte citrónovým tymiánem. Lehce pokapte uvnitř dutiny i zvenčí olivovým olejem. Vložte do vyhřáté trouby a pečete přibližně 15 minut, na posledních pár minut můžete případně zapnout gril. Ryba je hotová poznáte, když jdou z těla lehce uvolnit ploutvičky.
Brambory a celer očistěte a vařte v osolené vodě do změknutí. Vodu slijte, vhoďte do hrnce máslo a brambory i celer a rozmačkejte šťouchadlem. Pokud máte raději pyré přidejte trochu mléka. Přidejte pastu z bílých lanýžů, případně dosolte a ozdobte petrželkou.