Jednou z mých oblíbených kuchařek jsou Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu, kterou mám doma téměř 10 let. Na jejím stavu je vidět, že jsem podle ní vařila hodně, a i když se můj repertoár kuchařek značně rozšířil, ráda si jí prolistuji i dnes. A dobře dělám, protože jsem v ní objevila úžasný recept na plněnou dýni. Původní recept jsem obohatila o ořechy a citrónovou kůru a dala tam spousty šalvěje, která nám roste na zahradě. Chtěla jsem k ní servírovat bílé víno, ale můj muž tvrdil, že bude lepší červené, tak jsme skončili na telefonu s předním someliérem Zdeňkem Zajícem, který nás elegantně rozsoudil. Doporučil červené víno Occhipinti SP68 Rosso, které je svěží, lehké, s příjemnou kyselinkou a kdyby tam nebylo trochu tříslovin, řekla bych, že je to víno bílé. 🙂
INGREDIENCE:
2KG DÝNĚ HOKAIDO
2 ŠALOTKY
150 G ANGLICKÉ SLANINY
100–120 G TVRDÝCH ROHLÍKŮ
2 STROUŽKY ČESNEKU
100 G SÝRU (ČEDAR NEBO GOUDA)
200 ML SMETANY 12%
HRST VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
BIO CITRÓN
OLIVOVÝ OLEJ
ŠALVĚJ NEBO PETRŽEL
POSTUP:
Dýni odkrojte její horní část a vzniklé víčko odložte vedle. Vydlabte ji lžící a postavte na plech vyložený alobalem.
Rohlíky nastrouhejte nahrubo, slaninu pokrájejte na kostičky a cibuli nadrobno. Rozpalte pánev a osmažte cibuli se slaninou a po chvíli přidejte strouhanku. Opečte vše dozlatova. Po zchladnutí přidejte nastrouhanou kůru z citrónu, prolisovaný česnek, nalámané ořechy, nastrouhaný sýr a šalvěj či petržel.
Hotovou nádivku přendejte do dýně a zalijte smetanou. Přiklopte dýňovým víčkem a zabalte dýni do alobalu. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 1,5-2 hodiny dokud není dýně měkká.
