Salát povýšený na hlavní jídlo je podle mého názoru salát teplý, který bez problému zastoupí obědový post. Já jich dělám více druhů, třeba brokolicovo-avokádový nebo s quinou, jejichž recepty najdete na blogu pod záložkou zdravé, a teď jsem si nově oblíbila s pečenou hruškou, opět s brokolicí a s brusinkami. Doplnila jsem ho úžasnou zálivkou, na kterou jsem se inspirovala u anglické blogerky Elly Woodward, která je autorkou blogu Delicioucly Ella plného skvělých vegetariánských a cukrfree receptů. Kdybyste někdy měli cestu do Londýna, určitě se zastavte v jejím stejnojmeném bistru. Stojí to za to!
Zálivku uvedenou níže obměňuji podle toho, kde se jí chystám použít a střídám v ní různé druhy octů nebo limetku a citrón. Jelikož jsem v tomto salátu použila pečenou hrušku, doplnila jsem zálivklu hruškovým balzámovým octem od Aloise Göllese, rakouského krále ušlechtilých octů a prémiových pálenek, bez jehož balsamik se v kuchyni neobejdu.
INGREDIENCE NA SALÁT:
6 VĚTŠÍCH BRAMBOR
2 HRUŠKY
1 BROKOLICE
HRST BRUSINEK
OLIVOVÝ OLEJ
SŮL
INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
2 LŽÍCE TAHINI
3 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE
3 LŽÍCE HRUŠKOVÉHO BALZÁMOVÉHO OCTU GÖLLES
1-2 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU
2 LŽÍCE SÓJOVÉ OMÁČKY TAMARI
1 LŽÍCE UMEOCTU
POSTUP:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Nové brambory pod tekoucí vodou okartáčujte a nakrájejte i se slupkou na měsíčky. Hrušky omyjte, rozpulte a pokud chcete vydlabejte jadřinec. Na plech vyložený pečícím papírem vyskládejte brambory, polejte je olivovým olejem a posolte. Dejte je do trouby a po 15 minutách k nim přidejte hrušky, na které poklaďte plátky másla. Pečte dalších 20-30 minut, dokud brambory nezezlátnou a hruška nezměkne.
Mezitím očistěte brokolici, rozdělte na menší růžičky a dejte ji na 7-8 minut do napařovacího hrnce. Brokolice by neměla být úplně měkká, ale napařená na skus.
Smícháním ingrediencí na zálivku získáte velmi lahodnou a neobvyklou studenou omáčku, která všechny chutě salátu krásně propojí.