CIBULOVÁ MARMELÁDA S MADEIROU

Máte rádi cibulovou marmeládu? My, když grilujeme, jsem ji schopná sníst stejné množství jako masa. Dlouho mi trvalo, než jsem ji začala dělat sama a musím vám přiznat, že výroba marmelády zabere daleko více času než upéct maso na grilu. Ale výsledek stojí za to. Jen pokud vám chutná tak jako mě, dělejte ji rovnou z většího množství. Nejdůležitější je v tomto případě dát cibuli při smažení dostatečný čas, aby se zkaramelizovala a použít co nejlepší víno i ocet, jelikož dávají charakter výsledné chuti. Já se v kuchyni neobejdu bez jablečného balsamica Gölles, které je skvělé do všech možných salátů, tak jsem vůbec nemusela přemýšlet, jaký vybrat. A jelikož jsem byla před dvěma lety na Madeiře a propadla lásce k stejnojmennému dezertnímu vínu značky Justino‘s, bylo jasné, že použiji to. Obé se potvrdily jako skvělá volba. Marmeláda se skvělě hodí nejen k masu, ale i k sýrům.

INGREDIENCE:

6 STŘEDNĚ VELKÝCH ČERVENÝCH CIBULÍ

5 LŽIC TŘTINOVÉHO CUKRU

200 ML JABLEČNÉHO BALSAMICA GÖLLES

500 ML MADEIRA WINE FINE RICH

6 LŽIC OLIVOVÉHO OLEJE

4 SNÍTKY ROZMARÝNU

2 BOBKOVÉ LISTY

2 HŘEBÍČKY

1 BADYÁN 

SŮL 

INGREDIENCE:

Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na stejně velké měsíčky. V hlubší nebo větší pánvi rozpalte olej na střední teplotu, přidejte cibuli a chvíli opékejte, dokud nezačne cibule zlátnout. Pak přihoďte bobkový list, hřebíček, badyán a když se kořeni rozvoní, přidejte cukr. Jakmile začne cibule s cukrem měknout a lehce lepit, teplotu snižte. Dalších 30 minut již teplotu nezvyšujte a občas cibuli promíchejte. Důležitá je trpělivost a nechat cibuli potřebný čas ke zkaramelizování. Poté vmíchejte k cibuli jablečné Balsamico Gölles a Madeiru a nechte další půl hodinu redukovat tekutinu. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila. Horkou cibulovou marmeládu plňte do sterilních sklenic anebo rovnou konzumujte.