DOMAINE HENRI MILAN LE PAPILLON ROUGE 2016

Le Papillon Rouge 2016 je jemné a elegantní suché červené víno zosobňující jedno z nejkrásnějších míst jižní Francie. Je velmi ovlivněné charakterem půdy a klimatickými podmínkami. Je ručně sklízené, celé hrozny macerují 5 dní a hned poté jsou vymačkány v pneumatickém lisu při nízkém tlaku, který umožňuje extrahovat více aroma, alkoholová fermentace probíhá v betonových nádržích pomocí původních kvasinek, víno pak zraje a zdokonaluje se jeden až dva roky ve starých dubových sudech na ušlechtilých kalech. Před lahvováním neprobíhá žádné čiření ani filtrace. Transport probíhá asymetrickým válečkovým čerpadlem a plnění sifonem.

Nedávno bylo toto ukázkové cuvée obohaceno o mladé vinné révy Clos Milan, grand cuvée tohoto tohoto vinařství. Henriho zkušenost s výrobou vín bez přídavku siřičitanu ukazuje, že si tato čistá” vína skutečně zachovávají stabilitu a autenticitu místního terroiru.

Místo původu: Francie, Provence, Saint-Rémy-de-Provence 
Vinařství: Domaine Henri Milan 
Bio certifikát: Bio AB – 13°- od roku 2002 
Označení: Vin de France – bez zeměpisného původu 
Barva: nezaměnitelná purpurová 
Odrůda: 30% Grenache Noir (červené hroznové víno, je jedním z nejstarších ve Francii a je velmi silné), 50% Syrah (červená odrůda hroznů z jižní Francie, díky které je víno komplexní s hlubokými a sametovými tříslovinami), 20% Mourvedre (červené hrozny rozšířené ve Francii v oblastech kolem řeky Rhôny a v Provensálsku, dodávající barvu, plnost a třísloviny) 
Vinice: Bio s průměrným věkem 15 let a rozlohou 5 hektarů, obdělávané podle ekologických a biodynamických kritérií, sklízí a třídí se ručně 
Půda: modrý slín (usazená hornina vzniklá smícháním jílu a karbonátu) s hlínou, vápencem a štěrkem 
Chuť: komplexní, vyvážená a svěží s minerálním charakterem, ovocná a květinová s přítomností sladkých tříslovin, na patře plná, kulatá a harmonická s dlouhotrvajícím závěrem 
Vůně: velmi komplexní a intenzivní, elegantně namíchané aroma červeného ovoce s pikantními kořeněnými tóny 
Párování s jídlem: jedinečné ke kuřeti na kmínu, ale hodí se k mnoha dalším pokrmům, k různým salátům, uzeným, kořeněným a studeným pokrmům, těstovinám a rýži s masem a k bílým či červeným masům 
Doporučená teplota při podávání: 15-16°C, karafovat pro odhalení všech vůní a otevření se, někdy může být velmi mírně šumivé, což po dekantaci zmizí.