VINAŘSTVÍ DOMAINE HENRI MILAN

V jižní Francii, na severu malého pohoří Alpilles se nachází městečko Saint-Rémy-de-Provence, proslavené na mnoha obrazech malíře Van Gogha. Dva kilometry od jeho centra, na místě zvaném La Tuiliere Vieille se nachází rodinné panství, které koupil v roce 1956 Robert Milan a na radu svého tchána se v roce 1958 rozhodl vysadit některé z vinných rév a v roce 1973 vybudoval vlastní vinařství Domaine Henri Milan, kde vyráběl vína dle tradičních metod. Jeho syn Henri zde zasadil v osmi letech svou první vinnou révu a zamiloval se do této výjimečné rostliny tak, že po vojenské službě v roce 1986 převzal vinařství. Když se v roce 1988 stal opravdovým vinařem, rozhodl se jít svou cestou a začal vyrábět vína v naprostém souladu s přírodou a bez použití chemických produktů. Rozhodl se rozdělit vinařství na několik pozemků, podle vzoru Burgundska a v roce 1989 vytvořil z jedné provensálské vinice o rozloze 3,5 hektaru své vlajkové stolní bílé víno “Le Grand Blanc”. V roce 1992 se také tento muž s gesty velmi připomínajícími Charlieho Chaplina seznámil s režisérem Milošem Formanem. V tomto roce se také jeho červené víno Le Clos Milan Rouge 1990 začalo prodávat v Paříži ve slavném vinném sklepě Lafayette Gourmet Bruna Quénioux. V roce 1996 potkává Henri dvě důležité osoby, jenž mu umožní dosáhnout vyšší úrovně porozumnění jeho profese. Jedná se o Clauda Bourguignona, slavného půdního mikrobiologa a o Clauda Courtoise, jednoho z nejlepších vinařů své generace. Díky velké geologické a vegetační rozmanitosti a dobrým klimatickým podmínkám má jeho vinařství ten nejlepší potenciál k výrobě skvělých vín. Analýza provedená v dubnu potvrzuje velký potenciál ve výrobě bílých vín, podobných těm v Chablis, v Burgundsku. Celková plocha vinic je 17 hektarů, ohraničených jak příměstskými sídlišti, tak i nedalekými horami, které jim poskytují klimatickou ochranu. Jasnost tohoto místa ovlivňuje 100% výrazu vína. Vinice se od roku 1996 obhospodařují dle biodynamických principů (metoda založená na učení Rudolfa Steinera vycházející především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy, využívajíc přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality). 1. ročník vín bez přídavku siřičitanu byl vyroben v roce 2000. Od roku 2009 mají všechna jejich vína označení Vin de France. Citlivost a dobrý vinařský vkus jim umožňují vytvářet originální a komplexní vína, kde harmonie různých odrůd hroznů jednotlivých terroirů přináší jemnost a “plody”, které lze nalézt pouze v Burgundsku.

Henrimu, Sebastiánovi a Dominikovi, se podařilo oživit půdu a jejich víno dnes vyjadřuje svou vděčnost. Mezitím se k nim přidali i Henriho synové, Emmanuelle a Theophile, kteří pokračují v tvrdé práci, kterou jejich otec před třiceti lety započal. Od ovoce až po láhev se starají o výrobu jednoho z nejlepších vín Provensálska. A jak říká Henri: “Není to otázka čistoty, je to otázka rovnováhy. Z vinné révy a celé rostliny dostanete to, co jí dáte.

V průvodci nejlepšími víny Francie – RVF z roku 2017 získali za vinice hvězdu, která označuje kvalitní vinaře s výrobou na dobré úrovni, které stojí za návštěvu s ochutnávkou.