Co by to bylo za vintage kuchyň, kdyby se v ní neobjevily meruňkové knedlíky. My se jimi přes léto vždy dostatečně přejíme a po zimní pauze se pak nemůžeme dočkat, až budou meruňky. Anebo jahody, to zase milují děti. Takže většinou dělám rovnou oboje. Receptů najdete nespočet od tvarohového těsta, přes krupicové, bramborové, kynuté nebo jsem dokonce natrefila na žemlové. Moje babička dělávala meruňkové tvarohové a maminka zase švestkové bramborové, takže to mám jasně dané a pokračuji v rodinné tradici.
INGREDIENCE:
250 G MĚKKÉHO TVAROHU V KOSTCE
230-250 G HRUBÉ MOUKY
30 G MÁSLA
2 ŽLOUTKY
ŠPETKA SOLI
½ LŽIČKY KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU (nemusí být)
12-14 MERUNĚK
TVRDÝ TVAROH NA STROUHÁNÍ
TŘTINOVÝ MOUČKOVÝ CUKR
ROZPUŠTĚNÉ MÁSLO
POSTUP:
V míse smíchejte změklé máslo, žloutky, měkký tvaroh a špetku soli. Postupně přisypávejte mouku, dokud není těsto krásně vláčné. Pokud byste použili mouky přespříliš, těsto by mohlo být až moc tuhé a po uvaření tvrdší. Máte-li rádi těsto nadýchanější, přidejte do těsta ještě kypřící prášek. Já tedy kypřící prášek nepoužívám, protože mám ráda těsto, co nejtenčí, ale samozřejmě jsem zkoušela i variantu nadýchanou a je také dobrá. Meruňky opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Těsto rozválejte na placku vysokou 0,5 cm a nakrájejte na čtverečky a do každého zabalte meruňku. Také můžete z hroudy těsta odlupovat malé porce a knedlíky uválet v dlani. Vařte je ve vroucí osolené vodě přibližně 10 minut. Když jsou knedlíky hotové vyplavou na hladinu. Podávejte je polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem a nastrouhaným nebo rozdroleným tvarohem.