CITRÓNOVO-TYMIÁNOVÉ KŘUPAVÉ SARDINKY

Smažené sardinky mě vždy přenesou do letní atmosféry, pocitu dovolené a když je jím, mám pocit, že cítím ve vzduchu moře. Když jsem jezdívala s kamarádkami do Chorvatska, bylo to vždy první jídlo, které jsme si po dlouhé cestě dávaly. A samozřejmě k tomu padlo pár lahví bílého vína….Jóóóóó, to byly časy…to jsem ještě byla mladá a bez závazků. 🙂 

INGREDIENCE:

1 KG SARDINEK

NASTROUHÁNÁ KŮRA ZE DVOU CITRÓNŮ

6 LŽIC OLIVOVÉHO OLEJE (+ OLEJ NA SMAŽENÍ)

4 STROUŽKY ČESNEKU

4 SNÍTKY TYMIÁNU

140 G HLADKÉ MOUKY

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Sardinky opláchněte studenou vodou, očistěte a odstraňte jim hlavu. Osušte je papírovou utěrkou.  Připravte si do mísy nebo uzavíratelné nádoby směs z citrónové kůry, trochu soli, olivového oleje, česneku a rozmarýnu, do které přendejte sardinky, promíchejte, aby se dobře obalily všemi ingrediencemi a nechte v lednici hodinu marinovat. Hladkou mouku smíchejte se solí a pepřem a obalte v ní sardinky. Rozpalte pánev s větším množstvím olivového oleje a osmažte sardinky dokřupava.

K sardinkám se výborně hodí jakékoliv pečivo anebo pečené brambory s rozmarýnem. Na co byste však neměli zapomenout je dobré víno.

Křupavé sardinky krásně doplní přírodní španělské víno Don Jacobo Tempranillo Ecológico se slabou kyselinkou, středně plným tělem a ovocnými tóny s jemnou dochutí.