Smažené sardinky mě vždy přenesou do letní atmosféry, pocitu dovolené a když je jím, mám pocit, že cítím ve vzduchu moře. Když jsem jezdívala s kamarádkami do Chorvatska, bylo to vždy první jídlo, které jsme si po dlouhé cestě dávaly. A samozřejmě k tomu padlo pár lahví bílého vína….Jóóóóó, to byly časy…to jsem ještě byla mladá a bez závazků. 🙂
INGREDIENCE:
1 KG SARDINEK
NASTROUHÁNÁ KŮRA ZE DVOU CITRÓNŮ
6 LŽIC OLIVOVÉHO OLEJE (+ OLEJ NA SMAŽENÍ)
4 STROUŽKY ČESNEKU
4 SNÍTKY TYMIÁNU
140 G HLADKÉ MOUKY
SŮL, PEPŘ
POSTUP:
Sardinky opláchněte studenou vodou, očistěte a odstraňte jim hlavu. Osušte je papírovou utěrkou. Připravte si do mísy nebo uzavíratelné nádoby směs z citrónové kůry, trochu soli, olivového oleje, česneku a rozmarýnu, do které přendejte sardinky, promíchejte, aby se dobře obalily všemi ingrediencemi a nechte v lednici hodinu marinovat. Hladkou mouku smíchejte se solí a pepřem a obalte v ní sardinky. Rozpalte pánev s větším množstvím olivového oleje a osmažte sardinky dokřupava.
K sardinkám se výborně hodí jakékoliv pečivo anebo pečené brambory s rozmarýnem. Na co byste však neměli zapomenout je dobré víno.
Křupavé sardinky krásně doplní přírodní španělské víno Don Jacobo Tempranillo Ecológico se slabou kyselinkou, středně plným tělem a ovocnými tóny s jemnou dochutí.