VELIKONOČNÍ NÁDIVKA ZVANÁ HLAVIČKA

Dnes je bílá sobota a končí postní období, tak jsem se v klidu mohla pustit do výroby Hlavičky a ujídat uzené maso, které tam neodmyslitelně patří. Velikonoční nádivka se tradičně pekla k sobotní večeři a její pojmenování i podoba se liší kraj od kraje. Co by však měla obsahovat, ať se peče kdekoliv, jsou různé čerstvé bylinky, které představují jaro. Chybět by v ní neměla hlavně kopřiva, která má spoustu léčivých účinků a v období, kdy se peče jí roste celkem požehnaně. Dnes se dává do nádivky pečivo, ale dříve se připravovala z husté krupicové kaše a pekla se na plechu jako svítek. Já mám recept poněkud modernější, který jsem podědila po své mamince.

INGREDIENCE:

6 ROHLÍKŮ Z PŘEDCHOZÍHO DNE

6 VAJEC

400 G VAŘENÉ UZENÉ VEPŘOVÉ KRKOVICE 

200 ML SMETANY 12%

100 ML VÝVARU

200 G ZELENÉHO LUPENÍ (baby špenát, mladá kopřiva)

100 G MÁSLA

100 G PLÁTKŮ MANDLÍ (nemusí být)

3 STROUŽKY PROLISOVANÉHO ČESNEKU

1 LŽÍCE LÍSTKŮ MAJORÁNKY 

1 LŽÍCE NASEKANÉ PETRŽELE

1 SVAZEK NASEKANÉ PAŽITKY

MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK

ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ

SŮL 

POSTUP:

Rohlíky nakrájejte na kostičky a přendejte je do mísy. Přelijte je smetanou a vývarem a nechte nasakovat tekutinu. Mezitím si nakrájejte uzené maso také na kostičky a rozpusťte si máslo. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozšlehejte a z bílků ušlehejte pevný sníh. Zelené lupení spařte horkou vodou, vymačkejte z něj veškerou vodu a nasekejte nahrubo.

Vraťte se k nakrájeným namočeným rohlíkům a vymačkejte z nich lehce smetanu s vývarem. Přidejte k rohlíkům žloutky s máslem, nakrájené uzené maso, česnek, mandle, nasekané zelené lupení, všechny bylinky, muškátový oříšek, pepř a sůl a pořádně promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte bílky.

Pekáček si vymažte máslem a přendejte do něj připravenou nádivku. Pečte na 190 °C přibližně 35-40 minut do zlatova. Podávat ji můžete samotnou nebo s bramborem a špenátem.