Dnes je bílá sobota a končí postní období, tak jsem se v klidu mohla pustit do výroby Hlavičky a ujídat uzené maso, které tam neodmyslitelně patří. Velikonoční nádivka se tradičně pekla k sobotní večeři a její pojmenování i podoba se liší kraj od kraje. Co by však měla obsahovat, ať se peče kdekoliv, jsou různé čerstvé bylinky, které představují jaro. Chybět by v ní neměla hlavně kopřiva, která má spoustu léčivých účinků a v období, kdy se peče jí roste celkem požehnaně. Dnes se dává do nádivky pečivo, ale dříve se připravovala z husté krupicové kaše a pekla se na plechu jako svítek. Já mám recept poněkud modernější, který jsem podědila po své mamince.
INGREDIENCE:
6 ROHLÍKŮ Z PŘEDCHOZÍHO DNE
6 VAJEC
400 G VAŘENÉ UZENÉ VEPŘOVÉ KRKOVICE
200 ML SMETANY 12%
100 ML VÝVARU
200 G ZELENÉHO LUPENÍ (baby špenát, mladá kopřiva)
100 G MÁSLA
100 G PLÁTKŮ MANDLÍ (nemusí být)
3 STROUŽKY PROLISOVANÉHO ČESNEKU
1 LŽÍCE LÍSTKŮ MAJORÁNKY
1 LŽÍCE NASEKANÉ PETRŽELE
1 SVAZEK NASEKANÉ PAŽITKY
MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK
ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ
SŮL
POSTUP:
Rohlíky nakrájejte na kostičky a přendejte je do mísy. Přelijte je smetanou a vývarem a nechte nasakovat tekutinu. Mezitím si nakrájejte uzené maso také na kostičky a rozpusťte si máslo. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozšlehejte a z bílků ušlehejte pevný sníh. Zelené lupení spařte horkou vodou, vymačkejte z něj veškerou vodu a nasekejte nahrubo.
Vraťte se k nakrájeným namočeným rohlíkům a vymačkejte z nich lehce smetanu s vývarem. Přidejte k rohlíkům žloutky s máslem, nakrájené uzené maso, česnek, mandle, nasekané zelené lupení, všechny bylinky, muškátový oříšek, pepř a sůl a pořádně promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte bílky.
Pekáček si vymažte máslem a přendejte do něj připravenou nádivku. Pečte na 190 °C přibližně 35-40 minut do zlatova. Podávat ji můžete samotnou nebo s bramborem a špenátem.