BORŠČ S PEČENOU ZELENINOU

I když nejsem fanda ruské kuchyně, boršč mám moc ráda a v zimě vždy na něj přijde řada. Úžasně hutná polévka sladkokyselé chuti dokáže zasytit a zahřát i ty největší hladovce a promrzlíky. Receptů na boršč najdete spoustu, jelikož se kromě v Rusku dělá i na Ukrajině a v Polsku, kde se může trochu lišit ingrediencemi. Základ ale zůstává pořád stejný – maso, řepa, zelí. Velmi často se setkáte v boršči se skopovým masem, které u nás doma není oblíbené, tak ho nedávám, nebo také s uzeným masem, klobásou či slaninou, které mi připadají zbytečně těžké a nezdravé, tak je také nepřidávám. Plnou a intenzivní chuť boršče postaveného na pořádném vývaru umocňuji zelenou, kterou před přidáním do vývaru upeču. Nebudu zacházet již do dalších detailů, tak kdo máte zájem, zkuste mojí odlehčenější verzi.

INGREDIENCE:

400 G HOVĚZÍ KLIŽKY

600 G VEPŘOVÝCH ŽEBER

1 ČERVENÁ CIBULE

2 STROUŽKY ČESNEKU

2 STŘEDNĚ VELKÉ ŘEPY

1 MRKEV

1 PETRŽEL (+NAŤ NA OZDOBENÍ)

¼ CELERU

½ HLÁVKY ČERVENÉHO ZELÍ

1 PLECHOVKA KRÁJENÝCH RAJČAT NEBO 4 VELKÁ RAJČATA

1 LŽÍCE RAJČATOVÉHO PROTLAKU

3 LŽÍCE UMEOCTU

SŮL

10 KULIČEK PEPŘE A NOVÉHO KOŘENÍ

2 BOBKOVÉ LISTY

4 BRAMBORY (NENÍ NUTNÉ)

200 G ZAKYSANÉ SMETANY

POSTUP:

Maso opláchněte, vložte do většího hrnce a zalijte 2,5 l studené vody. Přidejte koření, cibuli, česnek a pozvolna vařte, dokud není hovězí maso měkké. Může to trvat přibližně 3 hodiny. Hlídejte si, abyste maso nerozvařili.

Než se vývar uvaří můžete si upéct řepu. Řepu zabalte do alobalu a nechte ji 45 minut péct v troubě při 180 °C. Pečená řepa má pak daleko intenzivnější chuť, ale můžete ji samozřejmě pouze vařit anebo použít sterilizovanou. Po jejím upečení ji trochu zchladlou oloupejte a nakrájejte na kostičky. Kořenovou zeleninu můžete v troubě péct již nakrájenou na kostičky pokapanou olivovým olejem anebo ji též bez pečení rovnou dát vařit. Pokud zvolíte pečení, nenechávejte zeleninu v troubě péci více než 15 minut.

Hotový vývar přeceďte, oberte vepřové maso ze žeber a hovězí nakrájejte.  Přeceděný vývar osolte, přemístěte do něj pečenou zeleninu a řepu, rajčata z plechovky nebo nakrájená spařená čerstvá rajčata a pokrájené zelí.  Pokud máte rádi v boršči brambory, přidejte na kostičky nakrájené brambory a vše vařte dalších 15-20 minut, dokud nezměkne zelí a brambory. Někdo boršč zahušťuje moukou, ale dle mého názoru je to zbytečné, jelikož je dostatečně hustý díky všem svým ingrediencím. Když je polévka hotová, přidejte do ní Umeocet, případně trochu dosolte.

Až boršč budete podávat nezapomeňte ho ozdobit lžící kysané smetany a nasekanou petrželkou.