Pokud jste zrovna naprosto “přemasovaní” a dali byste si něco zdravějšího, tak vyzkoušejte tento jednoduchý, ale zajímavý recept. U nás je to taková stálice v jídelníčku, po které většinou sáhnu, když chci připravit vydatné jídlo bez masa a také bez velké práce. Rizoto můžete uvařit bud‘ z rýže Arborio nebo z rýže celozrnné. Já ho vždy dělám dle momentální nabídky ve špajzu a chutná skvěle v obou provedeních. Nikdy nezbyde, což je to nejlepší znamení.
INGREDIENCE:
250 G CELOZRNNÉ RÝŽE NEBO ARBORIO
¼ BULVY CELERU
2 MRKVE
2 PETRŽELE
2 CIBULE
2 STROUŽKY ČESNEKU
150 ML BÍLÉHO VÍNA DON JACOBO BLANCO ECOLOGICO
600 ML ZELENINOVÉHO NEBO JEMNÉHO DRŮBEŽÍHO VÝVARU
ŠŤÁVA Z 1 LIMETKY
1 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU NEBO MEDU
6 LŽIC SÓJOVÉ OMÁČKY (ideálně Tamari)
1 DL OLIVOVÉHO OLEJE
SŮL
10 SUŠENÝCH FÍKŮ
100 G PARMAZÁNU
HRST PEKANOVÝCH OŘECHŮ
POSTUP:
Nakrájejte cibuli a smažte ji na pánvi, dokud nezesklovatí, po chvíli přidejte česnek a po minutě přisypte propláchnutou rýži. Osmahněte rýži, osolte a zalijte tekutinou v které chcete rýži vařit. Já většinou používám bílé přírodního vína a pak dolévám zeleninovým vývarem. Podle toho, na jaký plamen a jakou rýži zvolíte, spotřebujete tekutin, proto potřebné množství může být odlišné, než uvádím. Rýži v pánvi vařím tak dlouho, jak je uvedeno na obalu.
Kořenovou zeleninu oškrábejte, nakrájejte na nudličky a osmahněte na olivovém oleji na jiné pánvi, tak aby byla zelenina v konzistenci „na skus“, to znamená lehce křupavá, pevná, jen trochu změklá.
Připravte si zálivku smícháním sójové omáčky, limetové šťávy, javorového sirupu nebo medu a olivového oleje. Pokud máte doma sezamový olej, můžete pár lžic pro dosažení lehce oříškové chuti.
Když je rýže uvařená, přidejte k ní osmaženou kořenovou zeleninu, chvíli ještě povařte spolu, aby se spojily všechny chutě a na závěr zalijte připravenou zálivkou. Ozdobte přepůlenými fíky a pekanovými ořechy, případně si posypte rizoto parmazánem.