TOPINKA S BAZALKOVÝM PESTEM, SÝREM COTTAGE A PEČENÝMI CHERRY RAJČÁTKY

Pokud máte v lednici pesto, vykouzlíte s ním spousty jídel. Občas dělám pesto špenátové nebo rukolové, ale bazalkové bych řekla je takové nejklasičtější. Můžete ho podávat s těstovinami nebo noky, skvěle chutná s rajčaty a mozzarellou, s topinkou nebo čerstvou bagetou. V lednici vám vydrží až 14 dní, a tak může posloužit mnoho večerů pro stvoření rychlé večeře, pokud nestíháte a nebo se vám nechce vařit

INGREDIENCE PESTO:

50 G MANDLÍ (NEBO PINIOVÝCH OŘÍŠKŮ) 

2 SVAZKY BAZALKY

2 STROŽKY ČESNEKU

6 LČIC OLIVOVÉHO OLEJE 

3 LŽÍCE PARMAZÁNU

SŮL

PEPŘ

POSTUP PESTO:

Česnek vložíme do mixéru a nasekáme najemno. Přidáme mandle a část otrhaných lístků bazalky, přibližně polovinu olivového oleje, sůl, pepř a rozmixujeme. Poté doplníme zbytkem bazalky a olivového oleje a znovu rozmixujeme. Nakonec přidáme nakrájený parmazán a naposledy mixujeme.

Přendáme směs do zašroubovávací skleničky, zalijeme trochou olivového oleje a uložíme do lednice.  Uskladněné v lednici vydrží až několik týdnů (minimálně dva).

INGREDIENCE TOPINKY:

CHLEBA ALESPOŇ DVA DNY STARÝ

PLÁTEK MÁSLA

COTTAGE SÝR

10-15 CHERRY RAJČÁTEK

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL

POSTUP TOPINKY:

Nejprve si dejte péct cherry rajčátka. Rozehřejte troubu na 180 °C, vyložte plech pečícím papírem, poklaďte na něj rozpůlená cherry rajčátka, pokapejte olivovým olejem, posolte a dejte na 20 minut péct.

Nakrájejte chleba na plátky, umístěte do toustovače a opečte tak jak je máte rádi. Okamžitě po vytažení je pomažte máslem, které se do nich krásně vpije.

Namažte topinky pestem, poté sýrem Cottage a ozdobte pečenými cherry rajčátky a snítky bazalky.