KUŘECÍ ŠPÍZY SATAY

Arašídové kuřecí špízy Satay jsem kdysi objevila v kuchařce Grand Tour, kterou dala dohromady Hannah Grantová pro profesionální sportovce. I když na sport máme bohužel méně a méně času (ještě pořád věřím, že se to zlepší), tak upravená verze receptu na Satay špízy se u nás uhnízdila v první lize soupeřících favoritů v kategorii nejoblíbenější masové jídlo. A to hned z několika důvodů – pokud vyloženě nejste odpůrci asijské kuchyně, tak je to opravdu moc chutné jídlo; je plné bílkovin a zdravě upravené, příprava je velmi snadná a rychlá; když se budete držet postupu není zde co zkazit; a navíc za malou práci sklidíte velký obdiv. Alespoň já mám s tímto receptem jen nejlepší zkušenost. Díky všem benefitům, které jsem již vyjmenovala, se tento pokrm stal i mojí první volbou, pokud čekáme doma větší skupinu hostů. Nestrávím pak vařením spoustu času v kuchyni, můžu se věnovat dostatečně všem svým přátelům, a hlavně nejsem nervózní, že se to nepovede. 

INGREDIENCE:

12 ŠPEJLÍ

800 G KUŘECÍCH PRSÍČEK NEBO VYKOŠTĚNÝCH KUŘECÍCH STEHEN

4 LŽÍCE NESLAZENÉHO ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

4 LŽÍCE SÓJOVÉ OMÁČKY YAMATO SHOYU

2 LŽÍCE ANGOSTURA BITTERS (nemusí být, ale je to s tím lepší)

1 LŽÍCE MEDU NEBO JAVOROVÉHO SIRUPU

2 STROŽKY ČESNEKU (nemusí být a je to dobré i bez toho)

ŠŤÁVA ZE 2 LIMETEK

2 LŽÍCE SEKANÝCH KEŠU OŘÍŠKŮ

1 SVAZEK KORIANDRU

SŮL

POSTUP:

Namočte špejle na chvíli do studené vody, aby v troubě nazačaly hořet. Vyhřejte troubu na 175°C.

Smíchejte arašídové máslo se sójovou omáčkou, medem či javorovým sirupem, prolisovaným česnekem, Angostura bitters a šťávou z limetky. Každé kuřecí maso podélně rozkrojte a na tři části, osolte a každý kousek napíchněte na špejli. Špízy pečte v troubě přibližně 10 minut. Mezitím opláchněte a nasekejte koriandr, případně kešu oříšky.

Upečené špízy zalijte omáčkou a posypte sekanými kešu oříšky a koriandrem.

K špízům můžete podávat jednoduchý listový salát namíchaný z rukoly a baby špenátu, který zalijete olivovým olejem, balzámovým octem a umeoctem. Pokud potřebujete ukojit větší hlad velmi se k těmto špízům hodí pečené batátové brambory.