Candát na citrónovém tymiánu a s černou čočkou

Ryb není v jídelníčku nikdy dost. Alespoň já se snažím si tento fakt připomínat při plánování víkendového vaření, jelikož vím, že za dostatečným přísunem ryb pokulháváme. Dle doporučení nutričních odborníků by se ryby měly jíst optimálně 2 x týdně, a to je dle mého názoru docela náročné, pokud chcete mít jídelníček pestrý a neopakovat pořád stejnou rybu na dva zajeté způsoby, k čemuž mám občas tendenci sklouzávat. Snažím se tedy pracovat s různými rybami a mořskými plody, aby se nám nepřejedli. Jednou ze zajímavých ryb i pro rybí nejedlíky je candát. Candát je sladkovodní ryba s velmi jemným bílým masem. Díky nízkému obsahu podkožního tuku neoplývá typickým rybím aromatem a ani neobsahuje příliš kostí. Je velmi chutný a rychle připravený. A hlavně chutná dětem, alespoň těm mým. Snažím se do každého jídla začlenit zeleninu – teplou nebo studenou. K candátu dle mého názoru se hezky hodí fenykl s hráškem. Klunářský zážitek si můžete ještě umocnit bílým vínem Don Jacobo, které svojí ovocnou chutí a mléčným aromatem krásně candáta doplní.

INGREDIENCE:

4-6 FILETŮ CANDÁTA

6-8 SNÍTKŮ TYMIÁNU (ideálně citrónového, ale může být i normální)

100 ML KVALITNÍHO BÍLÉHO VÍNA (Don Jacobo Blanco)

100 ML JEMNÉHO ZELENINOVÉHO VÝVARU

3 VELKÉ LŽÍCE GHÍ (nebo másla)

2 LŽIČKY KUZU (nebo 3 lžičky hladké mouky)

300 G ČERNÉ ČOČKY BELUGA

1–2 LŽÍCE UMEOCTU

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Nejprve se pusťte do přípravy černé čočky, abyste na ní pak dlouho nečekali a nestydla vám ryba. Čočku pořádně propláchněte, zalijte dvojnásobným množstvím vody a nechte vařit na mírném ohni 30-35 minut. Osolte až ke konci vaření, jinak by se mohlo stát, že čočka nezměkne. Když je čočka hotová přimíchám do ní 1-2 lžíce Umeoctu a 1 lžíci olivového oleje. Záleží, jak hodně jste ji ke konci varu osolili. Raději tedy začněte s 1 lžící a případně přidejte. 

Rybí filety i s kůží omyjte a osušte kuchyňským papírem. Osolte a opřete z obou stran. Rozpalte pánev s olivovým olejem a zprudka po obou stranách candáta opečte, aby se zatáhl. Pak jej pokropte vínem a vývarem, poklaďte snítkami tymiánu a nechte na menším pomalu dopékat. Po 5 minutách by měl být candát hotový a můžete ho přendat na ideálně předehřátý talíř, jelikož se ještě chviličku budete věnovat omáčce. Do šťávy na pánvi přidejte máslo a bud‘ pár lžiček kuzu nebo hladké mouky a za stálého míchání zahřívejte ještě 2 minuty. Pokud vám omáčka příliš zhoustne, přilejte trochu zeleninového vývaru, podle chuti dosolte, případně opepřete. Přelijte porce candáta čekajícího na talíři vyhotovenou omáčkou, přidejte černou čočku a případně fenykl s hráškem

Servírujte s vychlazeným bílým vínem Don Jacobo Blanco, které svojí ovocnou chutí, čerstvým mléčným vjemem a dobře vyváženou kyselinkou podtrhuje lehce kyselé tóny obsažené ve všech složkách jídla a navazuje na mléčnou chuť v přítomném másle.