• O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • FOOD
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Tekuté
      • KÁVA&ČAJE
      • Šťávy
      • KOKTEJLY
    • Vintage
  • NATURAL WINES
    • VÍNA
    • VINAŘSTVÍ
    • Food pairing
  • TRAVEL
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články
Instagram
Sledujte nás
  • O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • FOOD
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Tekuté
      • KÁVA&ČAJE
      • Šťávy
      • KOKTEJLY
    • Vintage
  • NATURAL WINES
    • VÍNA
    • VINAŘSTVÍ
    • Food pairing
  • TRAVEL
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články

Blog

  • You are here:
  • Home
  • ZAPEČENÁ BROKOLICE S QUINOU, TEMPEHEM A SÝREM

ZAPEČENÁ BROKOLICE S QUINOU, TEMPEHEM A SÝREM

Food, Nemaso, Velké, Zdravé
  • Posted by Pavla Hájková
  • 25. 3. 2021
  • 0
  • 0 likes
Food, Nemaso, Velké, Zdravé

Věděli jste, že brokolice se řadí mezi moderní zeleninu a že trvalo 100 let, než se přišlo na to, jaký má velký přínos pro naše zdraví? Je významným zdrojem hořčíku, vitamínu C, draslíku, snižuje nebezpečné volné radikály a podílí se na obnově sliznic. Snažím se jí zařazovat do jídelníčku alespoň jednou týdně, a to nejen pro její benefity, ale protože nám opravdu chutná. Kupuji rovnou vždy dvě, protože nejméně půlka se sní syrová a zbytek pak zpracuji tepelně. Pokud jste také milovníci brokolice, můžete mrknou ke mně na blog na recepty s ní. Tento je již šestý. Když zadáte do vyhledávače na pravé straně brokolice, všechny vám vyjedou.

Pokud zrovna nemusíte tofu, můžete místo něj použít klasickou slaninu a kdybyste chtěli ještě zdravější verzi, tak místo smetany použijte mandlové mléko a máslo se strouhankou můžete vynechat. Zkoušela jsem i tuto téměř veganskou variantu, která sice byla dobrá, ale musím přiznat, že v podání uvedeném níže je o něco chutnější.

INGREDIENCE:

1 BROKOLICE

100 G UZENÉHO TEMPEHU

250 ML SMETANY NA VAŘENÍ 

100 G PARMAZÁNU

3 LŽÍCE STROUHANKY

100 G UVAŘENÉ QUINOY

40 G MÁSLA

KŮRA A ŠŤÁVA Z 1 BIO CITRÓNU

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Nejprve si uvařte dle návodu na obalu quinou. Troubu rozehřejte na 180 °C. Omytou brokolici rozeberte na menší růžičky a vyskládejte je do máslem vymazané zapékací misky. Osolte je a opepřete. Poté posypte na kostičky nakrájeným uzeným tofu, uvařenou quinou a nastrouhaným parmazánem. Smetanu smíchejte s citrónem a nastrouhanou citrónovou kůrou a přelijte brokolici. Na závěr posypte směs strouhankou a navrch poklaďte plátky másla. Dejte péct do trouby na 25-30 minut, dokud povrch nezezlátne.

Sdílet:

Předchozí článek

RYBÍ KARBANÁTKY DLE RETTIGOVÉ

Další článek

SKANDINÁVSKÝ ŽITNÝ CHLEBA SE SEMÍNKY
0 comments on ZAPEČENÁ BROKOLICE S QUINOU, TEMPEHEM A SÝREM
Scroll

© 2021 Vintage Kitchen. Všechna práva vyhrazena, created by Emglare Technologies s.r.o.