TENUTE DETTORI RENOSU ROSSO ROMANGIA IGT

TENUTE DETTORI RENOSU BIANCO ROMANGIA IGT

Místo původu: Itálie, Sardinie, obec Sennori, vinice Badde Nigolosu
Vinařství: Tenute Dettori
Biodynamický certifikát: Demeter č.444
Biologický certifikát: IT-BIO-004 č.36725
Označení: Romangia Igt (Romangia je nejplodnější částí zeměpisné oblasti Logudoro, v sardinském jazyce znamená “zlaté místo”)
Barva: intenzivní rubínově červená
Odrůda: Cannonau – Retagliadu Nieddu – původní modrá odrůda révy pocházející ze Sardinie; vědecké studie potvrdily, že Cannonau se objevilo na Sardinii dříve než kdekoliv jinde v Evropě (existuje dochovaná úřední listina notáře Bernardina Coni z Cagliari z roku 1549, kde se zmiňuje víno Cannonau), Monica – původní odrůda červených hroznů révy pocházející ze Sardinie, Pascale – původní červená hroznová odrůda pocházející ze Sardinie, i když se nazývá “Pascale di Cagliari” pěstuje se na severu Sardinie a dává vznik hrubému a ostrému vínu měkkého srdce
Vinice: s průměrným věkem 100 let a rozlohou dvanáct hektarů leží v nadmořské výšce 40m. a je umístěna v Sennori, v perfektním vinařském prostředí pozitivně ovlivněném Středomořím; podnebí je během celého roku mírné, ne příliš chladné zimy a horké léto, které je ovlivněno Mistrály; vinice je obdělávaná dle biologických kritérií; začátku sklizně předchází procházka vinicí a ochutnávání hroznů k vyhodnocení jejich zralosti, sklízí se výhradně ručně, hrozny jsou vkládány do beden a dopraveny do sklepů, kde jsou okamžitě zpracovány
Půda: písčitá
Roční produkce: cca 15000 láhví
Chuť: měkká a objímající, s dobrou přítomností tříslovin, jenž zjemňují výrazný minerální charakter sardinských hroznů; odhaluje opečené mandle, lékořici a skořici před osobitým a dlouhotrvajícím závěrem
Vůně: ovocná s hloubkou pikantnosti, můžete vnímat višně, třešně, maliny a citrusy, aromatické byliny jako tymián a rozmarýn, lékořici a skořici i opečené mandle
Párování s jídlem: hodí se skvěle k červeným i bílým masům, uzeným, pečeným i grilovaným, zvěřině, šunkám, salámům či jiným uzeninám a středně zralým sýrům
Doporučená teplota při podávání: 16 -18°C, po přepravě vína, nechte láhev stát a po otevření dejte vínu čas, aby se otevřelo;
doporučujeme karafovat 60 min. před podáváním pro odhalení všech vůní a otevření se, někdy může být velmi mírně šumivé, což po dekantaci zmizí, na dně láhve se mohou někdy utvořit mírné přírodní usazeniny, které jsou v pořádku

Cena: 360 Kč (bez DPH: 298Kč)

Koupit

Share Our Work