TENUTE DETTORI RENOSU BIANCO ROMANGIA IGT

TENUTE DETTORI RENOSU BIANCO ROMANGIA IGT

Místo původu: Itálie, Sardinie, obec Sennori, vinice Badde Nigolosu
Vinařství: Tenute Dettori
Biodynamický certifikát: Demeter č.444
Biologický certifikát: IT-BIO-004 č.36725
Označení: Romangia Igt (Romangia je nejplodnější částí zeměpisné oblasti Logudoro, v sardinském jazyce znamená “zlaté místo”)
Barva: intenzivní slámově žlutá se zlatými odlesky na slunečním světle
Odrůda: Vermentino – nedávné akvizice molekulární biologie (Arroyo Garcia, ET AL, 2006) ukazují na orientální původ těchto bílých hroznů a Sardinie byla první evropskou civilizací mající vztahy na východě už od roku 2500 n.l.; Moscato di Sennori – bílé muškátové hrozny mají orientální původ a je známo, že tato réva je jednou z nejstarších na Sardinii; 
Vinice: s průměrným věkem 45 let a rozlohou šest hektarů leží v nadmořské výšce 40m. a je umístěna v Sennori, v perfektním vinařském prostředí pozitivně ovlivněném Středomořím; podnebí je během celého roku mírné, ne příliš chladné zimy a horké léto, které je ovlivněno Mistrály; vinice je obdělávaná dle biologických kritérií; začátku sklizně předchází procházka vinicí a ochutnávání hroznů k vyhodnocení jejich zralosti, sklízí se výhradně ručně, obvykle začátkem října, hrozny jsou vkládány do beden a dopraveny do sklepů, kde jsou okamžitě zpracovány
Půda: jílovitá s dobrou pískovcovou složkou, úlomky hornin a tuf (druh horniny ze sopečného popelu vyvrženého během sopečné erupce a postupem času konsolidovaného do jednolité masy)
Roční produkce: cca 15000 láhví
Chuť: jemná, osobitá, pozoruhodně strukturovaná, aromatický sladký vstup a vyvážený slaný povrch potvrzující přítomnost podloží mořského sedimentárního původu, aromatické nuance přináší v závěru velmi chutný nádech Středomoří
Vůně: intenzivní ovocná s hloubkou zralého ovoce exotického nádechu a pikantnosti, můžete rozpoznat ananas, meloun, papáju a sladké koření, zejména vanilku a skořici 
Párování s jídlem: hodí se skvěle jako aperitiv, k různým předkrmům, rybím pokrmům, měkkýšům a korýšům, mořským plodům a bílým masům
Doporučená teplota při podávání: 8 -10°C bez nutnosti předběžného dekantování

Cena: 360 Kc (bez DPH: 298Kč)

Koupit

Share Our Work