O historii Red Velvet dortu jsem již psala před rokem, když jsem pekla červeně laděné brownies u příležitosti Valentýna. Krátce znovu připomenu dvě teorie, které se váží k jeho vzniku. Jedna říká, že red velvet cakes vznikly po druhé světové válce, kde se dorty obarvovali šťávou z červené řepy, aby získaly na větší atraktivitě a druhá tvrdí, že červená barva vzniká chemickou reakcí mezi nepraženým kakaem a kyselinou. Tuto reakci jsem zkoušela vyvolat v loňských brownies, ale nebyla nijak výrazná a barva byla spíše rezevá než červená. Důležité je, že chuť byla výborná. Letos jsem zkusila dort obohatit o červenou řepu a s napětím čekala, zda bude dort červenější, ale byl jen nepatrně. Každopádně v chuti nezklamal a dokonce mě překvapilo, že červenou řepu v dortu nikdo nerozeznal. Pokud byste chtěli docílit syté červené, kterou se pyšní Red Velvet moučníky v cukrárnách či kavárnách, museli byste sáhnout po potravinářském barvivu. Já se spokojila i s méně výraznou červenou barvou dortu a valentýnskou atmosféru doladila přípitkem s růžovým Gancia Prosecco D.O.C. extra Dry.
Množství ingrediencí je koncipováno na dvě formy o průměru 17 cm, aby bylo možné vytvořit vysoký štíhlý dort. Pokud se chystáte péct dort nízký, množství snižte o polovinu.
INGREDIENCE NA KORPUS:
250 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY BÍLÉ
150 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ
120 G VAŘENÉ ČERVENÉ ŘEPY
300 ML KEFÍROVÉHO MLÉKA
300 G BŘEZOVÉHO CUKRU
70 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
300 ML SLUNEČNICOVÉHO OLEJE
400 G MÁSLA
3 VEJCE
20 G KAKAA
½ LŽIČKY VANILKY
2 LŽIČKY JEDLÉ SODY
2 LŽIČKY OCTA
ŠPETKA SOLI
INGREDIENCE NA KRÉM:
750 G MASCARPONE
400 G SMETANY NA ŠLEHÁNÍ
5 LŽIC TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉHO CUKRU
¼ LŽIČKY VANILKY
POSTUP:
Omytou a osušenou červenou řepu zabalte do alobalu a pečte při 200 °C do změknutí. Menší řepa by měla být upečená do hodiny. Řepu poté oloupejte a tyčovým mixérem rozmixujte do jemného pyré. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a pak k němu přidejte řepové pyré, vanilku, kakao, vejce, sůl a postupně zašlehejte olej. Do vzniklé směsi přilijte kefír, a nakonec mouku promíchanou s jedlou sodou. Pokud se vám těsto po promíchání bude zdát málo načervenalé, přidejte ještě barvivo. Dortovou formu vyložte pečícím papírem, nalijte do ní těsto a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut. Zda máte upečeno, zkontrolujte špejlovým testem. Vyleze-li špejle z těsta suchá, můžete korpus vyndat z trouby a po zchladnutí vyndat z formy.
Než korpus vychladne v robotu nebo ručním elektrickým šlehačem rozšlehejte mascarpone s cukrem a vanilkou a postupně přilévejte smetanu. Během chvilky vyšleháte pevný krém, který přendejte do cukrářského sáčku s širší špičkou a pokud už budou cupcaky zchladlé, můžete je začít zdobit. Nezapomeňte krém dozdobit borůvkami.