Dlouho bez pečení nevydržím, i když si vždy plánuji od sladkého pauzu. Aby ne, když mám doma tři mlsné jazýčky, z nichž dva se neustále něčeho dožadují. Ten třetí, mého muže, se připojí jen když už je napečeno, ale jinak říká, že bez toho může být. Moje dcera si v poslední době oblíbila skořicové šneky, a tak jsem klasický recept obohatila kořením a ořechovou drobenkou s rumem Hampden a pochutnali jsme si i my dospělí.
INGREDIENCE NA TĚSTO:
500 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
1/2 KOSTKY DROŽDÍ
80 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
220 ML STUDENÉHO MLÉKA
1 ŽLOUTEK (+ 1 VEJCE NA POTŘENÍ)
80 G MÁSLA
¼ LŽIČKA SOLI
¼ LŽIČKY MLETÉHO KARDAMOMU
PÁR SNÍTEK ŠAFRÁNU
INGREDIENCE NA OŘECHOVO – SKOŘICOVOU NÁPLŇ:
80 G MÁSLA
60 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
7 G SKOŘICE
4 LŽÍCE ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA
HRST VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
4 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU
4 LŽÍCE RUMU HAMPDEN 8 Y.O.
POSTUP:
Nejprve rozdrolte do misky droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou lehce ohřátého mléka. Po 10 minutách se začne tvořit kvásek. Přidávejte k němu postupně prosátou mouku, rozkvedlané vajíčko se solí, kardamom, vanilku a zbývající mléko, které před tím svařte se šafránem a přeceďte. Vše promíchejte a poté přidejte na látky nakrájené studené máslo. Pořádně propracujte a nechte hodinu přikryté kynout.
Připravte si náplň. Hodně povolené máslo smíchejte s cukrem a skořicí a nechte stát stranou. Troubu si rozehřejte na 180°C. Ořechy nasekejte nadrobno a smíchejte s javorovým sirupem, rumem, rozpuštěným máslem. Přemístěte na plech a pečte 12 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte zatvrdnout.
Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a každou rozválejte na tenký obdélník a potřete půlkou sladkého skořicového másla. Potřený plát posypte 2/3 ořechové drobenky, srolujte do rolády, a tu rozkrájejte na kolečka asi 2 cm široké.
Kolečka naskládejte do vymazané zapékací mísy nebo pekáče. Nechte ještě 15 minut dokynout. Poté jejich povrch pomažte rozkvedlaným vejcem a posypte zbývající ořechovou drobenkou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně půl hodiny.