ŠEŘÍKOVÁ ŠŤÁVA

Šeřík, symbol května, konečně obšťastňuje svými krásnými a voňavými květy kdejaké místo kolem nás. Čekala jsem na něj již dost netrpělivě, jelikož nám došla poslední levandulová šťáva a děti si samy zakoupily nějakou „hrůzu“, že ji budou pít, když už není žádná domácí. Šeříkovou šťávu už mám v hledáčku pěkně dlouho, ale vždy jsem propásla kvetení. Včera jsem se do ní konečně pustila a rychle vám sem dávám recept, abyste si ji též stihli udělat, protože opravdu stojí za to. Nejen že krásně voní a její jemné, neobvyklé chuti se člověk nemůže nebažit, ale má i léčivé účinky. Šeřík, pomáhá zmírnit migrénu, bolest v krku, dokáže zklidnit psychiku, ale i rozbouřený žaludek, a dokonce zrychluje metabolismus. Kdyby se vám nechtělo do šťávy, můžete si z něj udělat alespoň čaj.

INGREDIENCE:

700 ML ŠEŘÍKOVÝCH KVĚTŮ BEZ STOPIČEK

700 G PŘÍRODNÍHO CUKRU

1 LŽÍCE KYSELINY CITRÓNOVÉ

1 BIO CITRÓN

1 LITR VODY

POSTUP:

Nejprve, ideálně někde v přírodě nebo na zahradě, otrhejte květy šeříku. Určitě se vyhněte místům u silnice.

Jemně květy vyklepejte, aby vylezly broučci, ale umývat ho nemusíte.  Dejte do hrnce vařit vodu s cukrem, občas promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Já použila půl na půl cukr světlý třtinový a březový, ale je to na vás, který vyberete. Poté sundejte hrnec z plotny, přimíchejte kyselinu citrónovou a zalijte šeříkové květy. Přidejte na kolečka nakrájený citrón a nechte pod pokličkou louhovat 1-2 dny.

Poté zoft přes plátýnko přeceďte a přelijte do sterilizovaných lahví. Skladujte v chladu.