Vzhlédla jsem se v růžičkové kapustě, jelikož je to přirozeně se vyskytující se zelenina v tomto období u nás, o tom jsem psala nedávno, ale s tou se teď o přední příčku pere brokolice, která je bohatá též na vitamíny, minerály a veškeré zeleniny obsahuje nejvíce sulforafanu – antioxidant a stimulátor enzymů detoxikující organismus. Navíc kapustičky s brokolicí spolu tak dobře chutnají. Přidáním černé čočky a parmazánu, pak získáte skvělé, syté a zdravé jídlo
INGREDIENCE NA SALÁT:
1 VĚTŠÍ BROKOLICE
350 G RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY
1/2 HRNEČKU ČERNÉ ČOČKY BELUGA
4 VELKÉ HRSTI RUKOLY
70 G PARMAZÁNU
OLIVOVÝ OLEJ, SŮL
INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
2 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE
2 LŽÍCE CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY
1 LŽÍCE UMEOCTU
1 LŽIČKA JAVOROVÉHO SIRUPU
1 LŽIČKA DIJONSKÉ HOŘČICE
ČERVENÝ NEBO ČERNÝ PEPŘ
POSTUP:
Předehřejte troubu na 180 °C. Brokolici rozeberte na malé růžičky a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Z růžičkové kapusty oloupejte svrchní lístky, rozkrájejte na půlky nebo čtvrtky a přidejte na plech k brokolici. Zeleninu pokapejte olivovým olejem a posolte. Mezitím uvařte černou čočku dle návodu na obalu. Povětšinou se dopředu nemusí máčet a uvařená je do 30 minut. Zeleninu přemístěte do trouby a pečte přibližně 25 minut.
Připravte si zálivku smícháním všech ingrediencí. Až zelenina a čočka trochu vychladne, smíchejte je dohromady, přidejte rukolu, parmazán a zalijte připravenou zálivkou.