Na každé kapce záleží. Obzvlášť při přípravě cukroví nebo dezertů bychom měli zvážit, čím jejich výslednou chuť ovlivníme. Každý destilát na sebe vzájemně působí s ostatními ingrediencemi a posouvá tak celkový zážitek do nové úrovně. Více či méně otiskne svojí aromatickou stopu do malého sladkého kousku a vaše chuťové pohárky si rozpomenou na doušek vašeho oblíbeného rumu, whisky nebo jiné pálenky. Jeden z mých oblíbených destilátů je jamajský rum Blackwell, jehož stejnojmenný tvůrce vytvořil na počest svého otčíma Iana Fleminga, autora Jamese Bonda, limitovanou edici s označením 007. Samozřejmě můžete do sušenek použít i jiný váš oblíbený rum a pokud máte někoho, kdo miluje Bondovky, pořídit tuto lahev jako dárek. Koupíte ji ve @warehouse1cz.
INGREDIENCE NA TĚSTO:
250 G HLADKÉ MOUKY
250 G MÁSLA
200 G MANDLÍ
50 ML RUMU BLACKWELL
2 ŽLOUTKY
25 DKG MOUČKOVÉHO CUKRU
½ LŽIČKY TLUČENÉHO HŘEBÍČKU
KŮRA Z 1 CITRÓNU
INGREDIENCE NA POTŘENÍ:
1 ŽLOUTEK
2 LŽIČKY RUMU BLACKWELLMANDLOVÉ PLÁTKY
POSTUP:
V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, citrónovou kůru, mleté mandle, máslo, tlučený hřebíček a zadělejte žloutky a rumem. Uhněťte těsto, které nechte přes noc odpočívat v lednici. Druhý den na pomoučněném vále těsto vyválejte a vykrajujte kolečka. Kolečka přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a potřete je žloutkem utřeným s rumem. Povrch sušenek posypte mandlovými plátky a pečte 12 minut v troubě vyhřáté na 150°C.