Rodinné vinařství “Tenute Dettori” Alessandra Dettoriho se nachází na severozápadě kouzelného italského ostrova Sardinie, mezi městy Sassari a Castelsardo, v jedné z historických oblastí typické sardinské modré odrůdy Cannonau a to v její nejúrodnější části zvané Romangia, v obci Sennori v údolí Badde Nigolosu, přírodním amfiteátru na nejvyšších kopcích obce s výhledem na záliv Asinara a ostrov Korsika.
Víno se získává kombinací dvou odrůd bílých hroznů typických pro oblast Sassari: Vermentino a Moscato. Po ruční sklizni jsou hrozny vína zbaveny stopek, ale nejsou rozdrceny, mošt maceruje na slupkách v cementových kádích bez přidání oxidu siřičitého. Délka macerace záleží na vlastnostech moštu a trvá tři až deset dní. Poté probíhá spontánní fermentace. Víno je vždy vytahováno ručně, aby nedošlo k narušení slupek. Zraje a odpočívá v malých cementových tancích až do okamžiku lahvování, které nastává obvykle za dva až tři roky. Při výrobě nejsou použity žádné umělé chemikálie kromě síry, žádné přidané kvasinky, žádné enzymy ani jiné pomocné látky jak během fermentace, tak i v průběhu zrání. Víno není filtrováno, čiřeno ani barikováno.
Místo původu: Itálie, Sardinie, obec Sennori, vinice Badde Nigolosu
Vinařství: Tenute Dettori
Biodynamický certifikát: Demeter č.444
Biologický certifikát: IT-BIO-004 č.36725
Označení: Romangia Igt (Romangia je nejplodnější částí zeměpisné oblasti Logudoro, v sardinském jazyce znamená zlaté místo”)
Barva: intenzivní slámově žlutá se zlatými odlesky na slunečním světle
Odrůda: Vermentino – nedávné akvizice molekulární biologie (Arroyo Garcia, ET AL, 2006) ukazují na orientální původ těchto bílých hroznů a Sardinie byla první evropskou civilizací mající vztahy na východě už od roku 2500 n.l.; Moscato di Sennori – bílé muškátové hrozny mají orientální původ a je známo, že tato réva je jednou z nejstarších na Sardinii
Vinice: s průměrným věkem 45 let a rozlohou šest hektarů leží v nadmořské výšce 40m. a je umístěna v Sennori, v perfektním vinařském prostředí pozitivně ovlivněném Středomořím; podnebí je během celého roku mírné, ne příliš chladné zimy a horké léto, které je ovlivněno Mistrály; vinice je obdělávaná dle biologických kritérií; začátku sklizně předchází procházka vinicí a ochutnávání hroznů k vyhodnocení jejich zralosti, sklízí se výhradně ručně, obvykle začátkem října, hrozny jsou vkládány do beden a dopraveny do sklepů, kde jsou okamžitě zpracovány
Půda: jílovitá s dobrou pískovcovou složkou, úlomky hornin a tuf (druh horniny ze sopečného popelu vyvrženého během sopečné erupce a postupem času konsolidovaného do jednolité masy)
Roční produkce: cca 15000 láhví
Chuť: jemná, osobitá, pozoruhodně strukturovaná, aromatický sladký vstup a vyvážený slaný povrch potvrzující přítomnost podloží mořského sedimentárního původu, aromatické nuance přináší v závěru velmi chutný nádech Středomoří
Vůně: intenzivní ovocná s hloubkou zralého ovoce exotického nádechu a pikantnosti, můžete rozpoznat ananas, meloun, papáju a sladké koření, zejména vanilku a skořici
Párování s jídlem: hodí se skvěle jako aperitiv, k různým předkrmům, rybím pokrmům, měkkýšům a korýšům, mořským plodům a bílým masům
Doporučená teplota při podávání: 8 -10°C bez nutnosti předběžného dekantování