Úplně jsem propadla rebarborové mánii a nemůžu se nabažit její sladkokyselé chuti. Terorizuji s ní celou rodinu a ze svých malých holek pořád doluji odpověď na otázku, proč jim nechutná. Proč??? To nechápu. Už jsem z ní upekla koláč, crumble a teď přišla na řadu šťáva. Dle nás dospěláků je fantastická, krásně pikatní a nepříliš sladká. Ano, ano, to bude asi ten kámen úrazu. Pro děti budu muset udělat šťávu bezinkovou, a to pořádně oslazenou.
INGREDIENCE:
2 KG REBARBORY
700 G TŘTINOVÉHO CUKRU
VODA DLE POTŘEBY (800–900 ML)
ŠŤÁVA ZE 2 CITRÓNŮ
1 LŽIČKA KYSELINY CITRÓNOVÉ
POSTUP:
Omytou rebarboru nakrájejte na kousky, přemístěte do hrnce, zasypte cukrem a nechte louhovat do druhého dne. Rebarbora během louhování pustí šťávu, proto před vařením dolijete pouze tolik vody, aby celkový objem byl jeden litr. Přidejte citrónovou šťávu, kyselinu citrónovou a vše společně vařte, dokud není rebarbora úplně měkká.
Poté přeceďte a nalijte do sterilizovaných lahví.