Kamarádka mi přivezla ze svojí zahrady spousty rebarbory, a tak může pokračovat naše vzájemné seznamování a kouzlení v kuchyni. Několik z vás mi psalo, že máte krásné a mlsné vzpomínky z dětství na rebarborový koláč. Já bohužel ne a cítím se tak ochuzená, že si musím tuhle vzpomínku vytvořit teď :-). Já bych nejraději vyzkoušela rebarboru s vanilkovým krémem, ale to můj Jakub nemá rád, takže jsem upřednostnila koláč s náplní smetanovou. Těsto jsem použila linecké s mandlemi, což se potvrdilo jako skvělá volba. Můžete vyzkoušet :-).
INGREDIENCE NA TĚSTO:
160 G STUDENÉHO MÁSLA
100 G RROZEMLETÝCH MANDLÍ
180 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
150 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
3 ŽLOUTKY
ŠPETKA SOLI
NASTROUHANÁ KŮRA Z BIO CITRÓNU
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
500 G REBARBORY
80 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
20 G VANILKOVÉHO CUKRU BOURBON
2 VEJCE
2 ŽLOUTKY
300 G ZAKYSANÉ SMETANY
2 LŽÍCE KUKUŘIČNÉHO ŠKROBU
POSTUP:
Smíchejte špaldovou mouku s mletými mandlemi, citronovou kůrou, skořicí a špetkou soli. Pak přilijte prošlehané žloutky a vše zpracujte. Naposledy přidejte vychlazené máslo. Já ho strouhám na hrubém struhadle, aby se lépe a rychleji zapracovalo do ostatních přísad. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se nespařilo. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte ji nejméně půl hodiny odpočívat.
Předehřejte troubu na 180 °C. Prochladlé těsto vyndejte z lednice a vyválejte na tloušťku 5–7 mm a pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy, tak aby nikde nebylo potrhané a vytvarujte jeho okraje.
Pokud vám těsto příliš změkne, dejte formu s těstem ještě na chvíli do chladu. Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou, aby se při pečení nezvlnilo.
Omytou rebarboru oloupejte a nakrájejte na 1 cm dlouhé kousky a v míse promíchejte s třtinovým a vanilkovým cukrem. V jiné míse smíchejte zakysanou smetanu s rozšlehanými vejci, žloutky, a kukuřičným škrobem. Rebarboru rovnoměrně rozprostřete na formy vyložené těstem a zalijte náplní. Pečte přibližně 35 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.