Sice je jaro už tak trochu ve vzduchu, ale ještě pořád je dost zima na to, aby přišla chuť na hutné a syté dezerty jako je třeba brownies. Pokud jste také milovníci čokoládových dezertů a oddáváte se jim častěji, než byste si přáli, tak mám pro vás skvělý typ. Brownies od slavné blogerky Elly Woodward s názvem „Deliciously Ella“ je nejen bez cukru, ale i bez mouky, takže si můžete bez výčitek dopřávat dle libosti. Já ho pekla s malou obměnou originálního receptu již po několikáté a je to příjemná změna oproti klasice plné cukru. Tak vyzkoušejte a mlsejte se mnou o trochu zdravěji J
INGREDIENCE:
2 STŘEDNĚ VELKÉ BATÁTY (600 G)
14 VYPECKOVANÝCH DATLÍ MEDJOOL
100 G MLETÝCH PEKANOVÝCH OŘECHŮ
100 G RÝŽOVÉ NEBO POJANKOVÉ MOUKY
4 LŽÍCE NEPRAŽENÉHO KAKAA (nebo normálního)
6 LŽIC JAVOROVÉHO SIRUPU
ŠPETKA SOLI
POSTUP:
Troubu si předehřejte na 180°C. Oloupejte batáty a nakrájejte je na kousky. Vložte batáty do napařovacího hrnce a až úplně změknou, tak je vyndejte. Přendejte je do mixéru, přidejte k nim vypeckované datle a mixujte, dokud nevznikne jemná krémová směs. Přidejte pekanové ořechy, mouku, kakao, javorový sirup a sůl a vše pořádně promíchejte.
Nalijte těsto do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte přibližně 25 minut. Zda je brownies hotové můžete vyzkoušet zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhnete čistou, neolepenou, je brownies hotové. Vyndejte pekáč z trouby a ozdobte povrch brownies zkaramelizovanými pekanovými ořechy. Nechte 10 minut vychladnout a poté nakrájejte.