Perníčky skoro vždy peču nadvakrát. Začínám je péct s dostatečným předstihem, jako takový vánoční předvoj, ale většinou mi je rodina sní a ani je nestihnu nazdobit. Nepomáhá, že je peču z většího množství těsta, zmizí stejně. A tak už víceméně počítám s tím, že je budu péci dvakrát a nic si z toho nedělám. Na těchto perníčcích je úžasné, že jsou hned měkké, a tak nevadí, když je upečete i těsně před Vánocemi. Navíc jsou opravdu dobré. Zkoušela jsem spoustu receptů, ale bud‘ byly moc tvrdé nebo mi nechutnaly. Tenhle recept je dle mého nejlepší. Vyzkoušejte a dejte vědět :-).
INGREDIENCE NA TĚSTO:
260 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
800 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ
200 G MÁSLA
4 LŽÍCE TEKUTÉHO MEDU
5 LŽIČEK PRENÍKOVÉHO KOŘENÍ
2 LŽIČKY JEDLÉ SODY
2 LŽÍCE KAKAA
5 VAJEC (JEDNO NA POTŘENÍ)
INGREDIENCE NA ZDOBENÍ:
1 BÍLEK
1 LŽIČKA CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY
150 G MOUČKOVÉHO CUKRU
POSTUP:
Utřete ve větší míse cukr s vejci a změklým máslem a přidejte med s kořením. Do jiné nádoby prosejte mouku, zamíchejte do ní sodu a postupně ji přesypávejte do máslové hmoty ve vedlejší míse.
Vypracujte hladké těsto. Pokud by se vám těsto moc lepilo, přidejte do něj ještě trochu mouky. Těsto přendejte na pomoučněný vál a vyválejte trochu silnější placku. Vykrajujte vaše oblíbené tvary, které vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Perníčky pečte v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatovaIhned po vytažení z trouby je ještě horké potřete rozšlehaným vajíčkem a perníčky se vám budou krásně lesknout.
Než vám perníčky vychladnou můžete si připravit polevu na zdobení. Prosejte nejprve moučkový cukr a pak ho utřete s bílkem a citrónem. Třete, dokud vám nevznikne hladká bílá poleva bez hrudek, které by vás mohly zlobit při zdobení. Perníčky ozdobte podle vaší fantazie.