Vánoční štola by se měla péci s předstihem, protože vyžaduje dvou až třítýdenní rozležení v chladu. Její tvar by sice měl připomínat narozeného Ježíška v zavinovačce, proto vypadá jako nepletená vánočka, ale cukrářka Tereza Gondková z Ollies ji připravuje dle svého ve tvaru malé vánoční hvězdy, kterou stačí nechat odležet jen jeden týden. To se mi libí, jelikož dříve ani vánoce chystat nestačím a tak jsem jen v jejím receptu obměnila pár surovin za trochu zdravější, ale jinak přesně dodržela poměry. A vyšlo to.
INGREDIENCE:
100 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
2,5 G KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU DO PEČIVA k
20 G MUSCOVADO CUKR JEMNÝ
4 G VANILKOVÉHO CUKRU
0,5 KS VEJCE
60 G MĚKKÉHO TVAROHU
1,25 G SOLI
10 G RUMU DZAMA VANILLA
50 G MÁSLA
30 G ROZINEK
30 G BRUSINEK
25 G PLÁTKŮ MANDLÍ
ŠŤÁVA A KŮRA Z ¼ BIO CITRÓNU
45 G MARCIPÁNU
30 G MÁSLA NA POTŘENÍ
35 G CUKRU MOUČKY NA POSYPÁNÍ
FORMA VE TVARU VÁNOČNÍ HVĚZDY
POSTUP:
Předem si připravte všechny ingredience. V jedné misce postupně smíchejte cukr, vejce, vanilkový cukr, tvaroh, rum a máslo. Postupně přidávejte prosátou mouku s kypřícím práškem a špetkou soli.
Do druhé misky se připravte rozinky, brusinky, plátky mandlí a nastrouhanou citrónovou kůru. Rozinky nejlépe předem namočené v rumu. Základní těsto poté smíchejte s ovocem, mandlemi a propracujte.
Z těsta vytvořte bochánek, která ještě jemně poválejte, doprostřed pak vložte rovnoměrnou kuličku marcipánu a přehněte. Takto připravené těsto vložte do formy ve tvaru hvězdičky. Potřete rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 150 °C pečte asi 40 minut. Po upečení štolu opět potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.
TIP: Pokud však chcete dosáhnout tradičního vyzrálého efektu, doporučujeme tuto malou kynutou štolu zabalit do mikrotenu či alobalu a v chladu nechat odležet jeden týden.