JOGURTOVÁ ZMRZLINA S LEVANDULÍ

Omamná a uklidňující levandule obohacuje svými vlastnostmi odvětví lékařství, kosmetiky a a kulinářství již od starověku. První písemná zmínka o levanduli v herbářích pochází z díla řeckého lékaře a botanika Dioskorida, nazvaného “De Materia Medica”, které bylo napsáno kolem roku 60 n.l. Dioskorides popisuje levanduli jako léčivou rostlinu vynikající svými uklidňujícími účinky. O osm století později ji arabský botanik Ibn al-Baytar ve svém díle “Herbarium“ charakterizuje jako rostlinu s antimikrobiálními a protizánětlivými vlastnostmi. Od té doby byla levandule zařazena do mnoha dalších herbářů a lékařských knih, které se v průběhu staletí vyvíjely. Její popularita jako léčivé a aromatické rostliny se rozšířila v 16. a 17. století během renesance, kdy se dostala i k nám do Čech. Zpočátku byla oblíbenou rostlinou především v klášterních zahradách a bylinkářských zahradách. V průběhu času se pěstování levandule rozšířilo do běžných zahrad a všech částí Čech, Moravy a Slezska. Oblasti s teplejším a suším klimatem, jako například jižní Morava, jsou pro pěstování levandule nejvhodnější. Dnes se může levandulovými plantážemi pochlubit nejen Provence, ale i u nás například okolí obce Luka nad Jihlavou, Lužické hory, Třeboňsko nebo oblast pod horou Říp. 

Levandule je také jako spoustu jiných rostlin obklopena mnoha pověrami a symbolikou. Některé z těchto pověr se pojí s historickým významem levandule jako léčivé a aromatické rostliny, zatímco jiné s jejími účinky na lidskou psychiku a energii. V některých kulturách se věří, že levandule má ochranné vlastnosti a může odvrátit zlé energie. Lidé si mohou zavěšovat svazečky levandule nad dveře, nosit ji jako amulet nebo ji umisťovat do svých domovů, aby ochránili sebe a své prostředí. Některé pověry naznačují, že levandule může přilákat lásku, posílit vztahy a dokonce působit jako afrodiziakum. Levandule se považuje za rostlinu, která napomáhá s očištěním. V některých rituálech se používá k odstranění negativní energie, pročištění prostoru nebo obnovení rovnováhy. Tyto pověry mají spíše symbolický než vědecký význam. Nicméně, levandule má výrazné aroma a její vůně může mít psychologický vliv na lidskou náladu a pocity. Při jejím louhování se uvolňují silice, které dokáží člověka mírně zklidňovat při nervovém vyčerpání a při potížích se spaním. Levandule podporuje vylučování žluči a může tedy sloužit i k úpravě trávení. Účinky levandule se skvěle doplňují s meduňkou v bylinné směsi „cold brew“, která vás v podobě ledového nápoje nejen osvěží, ale též uchvátí svou netradiční barvou a přispěje k navození pohody a dobré nálady. Ledový čaji cold brew si můžete dosladit levandulovým sirupem, který použijete i při přípravě domácí jogurtové zmrzliny s levandulí.

INGREDIENCE NA ZMRZLINU:
500 G ŘECKÉHO JOGURTU
200 ML SMETANY 40%
200 ML POLOTUČNÉHO MLÉKA
3 LŽÍCE ROZPUŠTĚNÉHO MEDU
4 LŽÍCE LEVANDULOVÉHO SIRUPU 
100 G CUKRU

Jogurt přendejte do mísy robotu a metličkou vymíchejte do hladka. Mléko a smetanu nalijte do rendlíku, přisypte cukr, přilijte levandulový sirup a pomalu zahřívejte. Než se cukr v mléce rozpustí, což zabere jen pár minut, připravte si do dřezu mísu s ledem. Do horké mléčné směsi vmíchejte med a dejte v kastrůlku chladit do mísy s ledem. Občas můžete směs promíchat, aby se co nejrychleji ochladila. Poté ji přilijte do mísy robotu k jogurtu a metličkou promíchejte, aby se mléčná směs s jogurtem propojila. Nádobu přikryjte a dejte do lednice přes noc vychladit. Druhý den směs vymíchejte ve zmrzlinovači. 

Pokud nemáte zmrzlinovač, vlijte zmrzlinu do širší mrazuvzdorné nádoby a umístěte do mrazáku nastaveného na co nejnižší teplotu. Po 40 minutách zmrzlinu vytáhněte a promíchejte od krajů ke středu. Zmrzlina totiž začne tuhnout na krajích, zatímco střed bude zůstávat tekutý. Vraťte zpátky do mrazáku a opakujte proces po půlhodinách, dokud nebude zmrzlina krásně pevná a hladká. Celý proces tuhnutí trvá přibližně 4 hodiny. Když je zmrzlina již dokonale tuhá, můžete teplotu mrazáku opět vrátit na původní hodnotu. 

Před servírováním posypte zmrzlinu pár květy levandule.