ANDĚLSKÝ DORT S MALINAMI

I když nejčastěji peču již ozkoušené dorty, občas se pustím do něčeho nového. Obzvlášť když dostanu impuls jako před nedávnem od mladší dcery Stelinky, která si ke svým narozeninám přála malinový dort. Hledala jsem, s jakým korpusem bych maliny zkombinovala a zalíbil se mi Andělský dort. Vyměnila jsem v původní receptuře krém za naše oblíbené mascarpone se šlehačkou a dodala dle přání oslavenkyně ještě bílou čokoládu. Ani jsem dort nestihla vyfotit rozkrájený, protože během deseti minut zmizel. Takže potvrzuji, že je výtečný. Recept na tento dort je starý téměř 150 let a i když byl poprvé uveřejněn v Americe, existuje teorie, že pochází od německých přistěhovalců. Andělský dort připomíná piškot, ale není v něm žádný tuk. Díky mnoha bílkům je krásně vzdušný, hebký a lehoučký jako pírko.

INGREDIENCE:
12 KS BÍLKŮ
150 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
250 G JEMNÉHO KRUPICOVÉHO CUKRU
2 LŽIČKY KYPŘICÍHO PRÁŠKU BEZ FOSFÁTU
½ LŽIČKY VANILKY
400 G SMETANY NA ŠLEHÁNÍ
250 G MASCARPONE
50-100 G BÍLÉ ČOKOLÁDY
300 G MALIN
2 LŽÍCE MOUČKOVÉHO CUKRU
1 HRST LYOFILIZOVANÝCH MALIN

Troubu předehřejte na 180°C. Z 12 bílků ušlehejte tuhý sníh, ke kterému postupně přidávejte prášek do pečiva, krupicový cukr a vanilku. Na závěr vmíchejte prosátou mouku. Těsto rozdělte na půl a vlijte do dvou dortových forem. Pečte 30 minut. Ještě teplé je obraťte vzhůru nohama, aby se vám vyrovnal jejich povrch a nechte zchladnout. Vychladlé korpusy rozkrájejte na 3 části. Pár malin si nechte stranou na ozdobení dortu. Zbytek promačkejte vidličkou s cukrem. Placky postupně promazávaje malinovou směsí a vrstvěte na sebe. Na krém spolu vyšlehejte smetanu a mascarpone. Přidejte nastrouhanou bílou čokoládu, prach z lyofilizovaných malin a pomažte dort ze všech stran. Zbývající krém navrstvěte nahoře jako čepici a ozdobte malinami, případně jako já pusinkami a jedlými květy.